Με το 2025 να πλησιάζει, οι ριζικές αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων γίνονται ολοένα και πιο ορατές. Οι ρευστές γεωπολιτικές συνθήκες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο έχουν επιταχύνει την ανασυγκρότηση της ελληνικής στρατιωτικής μηχανής.
Η έγκριση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων από την ελληνική Βουλή, με ευρεία συναίνεση και διαδικασίες απορρήτου, σηματοδότησε την έναρξη της επόμενης φάσης. Αυτή περιλαμβάνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συγχωνεύσεις μονάδων και καθηκόντων.
Η ανακατανομή των καθηκόντων θα συνοδευτεί από τη μείωση του αριθμού των ανώτατων επιτελικών στελεχών. Στόχος είναι η εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και η ευελιξία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να προσαρμόζονται γρήγορα στις ραγδαίες αλλαγές του παγκόσμιου τοπίου.
Η νέα δομή θα επηρεάσει και την αξιολόγηση των μόνιμων στελεχών, με συγχωνεύσεις καθηκόντων σε υψηλά κλιμάκια. Για παράδειγμα, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ θα εκτελεί και χρέη επιθεωρητή, ενώ ο διοικητής της ΔΙΚΑΦΚΑ θα αναλάβει τις συγχωνεύσεις που προβλέπονται.
Αναμένονται επίσης σημαντικές αλλαγές στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα έχει ορίζοντα δεκαετίας και θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Το νέο πρόγραμμα θα απαντά στις σύγχρονες επιχειρησιακές ανάγκες, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Στο πλαίσιο αυτό, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της αεράμυνας με τη λειτουργία διπλού θόλου και την αναβάθμιση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων μέσω πυραυλικού πυροβολικού.