Η διπλωματική σκηνή της Ανατολικής Μεσογείου εισέρχεται σε μια νέα φάση, καθώς η εκλογή του στρατηγού Ζοζέφ Αούν στο προεδρικό αξίωμα του Λιβάνου σηματοδοτεί την πιθανή ομαλοποίηση της κατάστασης στην περιοχή, μετά από χρόνια πολιτικής κρίσης. Η εκλογή αυτή, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δύο χρόνια πολιτικής παράλυσης, ανοίγει προοπτικές συνεργασίας και ενδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο στρατηγός Αούν, ο οποίος υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, διατηρεί εδραιωμένες σχέσεις με τη Γαλλία και την Κύπρο. Με την εκλογή του, υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού της επιρροής της Χεζμπολάχ και αποκατάστασης των σχέσεων με τη Δύση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σταθερή κατάσταση στη χώρα.
Τα τελευταία διπλωματικά γεγονότα δείχνουν την ανάγκη για την Αθήνα και τη Λευκωσία να προχωρήσουν σε γρήγορες κινήσεις αποκατάστασης συμμαχιών, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή και να αποτρέψουν πιθανές επιβουλές από την Τουρκία.
Η Κύπρος, μέσω του προεδρίου του Νίκου Χριστοδουλίδη, έχει ήδη αρχίσει να ενισχύει τη διπλωματική της παρουσία, με τον πρόεδρο να είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τον νέο πρόεδρο του Λιβάνου, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας.
Η εκλογή του στρατηγού Αούν ενδέχεται επίσης να διευκολύνει την κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, παρέχοντας στη Λευκωσία ένα ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο στην υποθαλάσσια πολιτική της στην περιοχή.
Σημαντικές εξελίξεις καταγράφηκαν και στο Κάιρο, όπου οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου συναντήθηκαν και υπενθύμισαν την ανάγκη για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασία απέναντι σε εξωτερικές παρεμβάσεις.
Η εκλογή Αούν αποδέχθηκε με ανακούφιση το Ισραήλ, που βλέπει την προοπτική περιορισμού της Χεζμπολάχ ως θετική εξέλιξη. Παράλληλα, οι χώρες του Κόλπου, και κυρίως η Σαουδική Αραβία, έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για οικονομική στήριξη στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου.