Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) έχει επανέλθει στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό, όμως η επιδημιολογική του δραστηριότητα μετρά ήδη 24 χρόνια, καθώς ανακαλύφθηκε το 2001. Ο ιός προκαλεί ιογενείς λοιμώξεις κυρίως από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.
Η τρέχουσα έξαρση του HMPV στην Κίνα έχει αναδείξει ανησυχίες, όπως συνέβη και πέρυσι με τις λοιμώξεις από μυκόπλασμα. Στη Θεσσαλονίκη, πρόσφατα καταγράφηκαν κρούσματα του ιού, ενώ στο νοσοκομείο “Αττικόν” διασωληνώθηκε άτομο με υποκείμενο νόσημα λόγω σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης.
Το “ΘΕΜΑ” παρέχει, με τη βοήθεια του παθολόγου Γιώργου Παππά, 10 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον HMPV, αναλύοντας το επιδημιολογικό του προφίλ και τους υγειονομικούς κινδύνους.
Ο HMPV ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο ιός παρακολουθείται και σε 15 νοσοκομεία, με τα φετινά δεδομένα να δείχνουν χαμηλή κυκλοφορία του ιού.
Ο HMPV δεν έχει δείξει ιστορικά υψηλή τάση για μεταλλάξεις. Τα συμπτώματα που προκαλεί περιλαμβάνουν βήχα, ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο και πυρετό, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν συριγμός και δύσπνοια. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ για τον ιό.
Τα παιδιά κάτω των 5 ετών, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε σοβαρές επιπλοκές από τον HMPV, όπως η μέση ωτίτιδα, η βρογχιολίτιδα και η πνευμονία. Παγκοσμίως, σχεδόν 500.000 άτομα άνω των 65 ετών νοσηλεύονται ετησίως λόγω του ιού, με θνητότητα κοντά στο 8%.
Η νόσηση διαρκεί συνήθως 7-10 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων είναι σημαντική η παρακολούθηση για επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η μετάδοση του HMPV γίνεται μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων, στενής επαφής και επαφής με μολυσμένες επιφάνειες, με το μολυσματικό διάστημα να κυμαίνεται από 3 έως 7 ημέρες.
Συστήνεται η εφαρμογή κανόνων υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και ο περιορισμός των επαφών κατά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον HMPV, και η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική, περιλαμβάνοντας υγρά και αντιπυρετικά.