Πρωτοφανείς φωτιές στην Καλιφόρνια: Μια οδυνηρή τραγωδία για τις κοινότητες

Οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η καταστροφή που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες είναι πρωτοφανής και εξαιρετικά οδυνηρή για τους κατοίκους της περιοχής.

Φέτος, ένα επικίνδυνο μείγμα καιρικών φαινομένων και χρόνιων προβλημάτων έχει οδηγήσει σε αυτήν την τραγωδία, παρά τις τεράστιες δαπάνες που έχει καταβάλει η πολιτεία για την δασοπυρόσβεση και την ύπαρξη της μεγαλύτερης πυροσβεστικής υπηρεσίας στον κόσμο.

Παρά τις εκκλήσεις των Αρχών για προετοιμασία, όπως ο καθαρισμός των αυλών, πολλοί κάτοικοι δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις συστάσεις.

Η Washington Post αναφέρει τέσσερις παράγοντες που οδήγησαν σε ανυπολόγιστη καταστροφή, καθώς ολόκληρες κοινότητες εξαφανίστηκαν σε λίγα μόνο λεπτά.

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η απουσία καθαρισμού των οικόπεδων. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών θα πρέπει να κρατούν καθαρό ένα ζωνάκι 1,5 μέτρου γύρω από τις κατοικίες τους, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο από τις φλόγες.

Ωστόσο, οι κανόνες αυτοί δεν τηρούνται ομοιόμορφα και πολλοί ιδιοκτήτες διστάζουν να αφαιρέσουν καυστικές ύλες από τις αυλές τους. Αεροφωτογραφίες περιοχών όπως οι Παλισέιντς δείχνουν σπίτια περικυκλωμένα από πράσινο, κάτι που είναι σύνηθες σε πλούσιες περιοχές όπου οι κάτοικοι προτιμούν την ιδιωτικότητα.

Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, εθελοντές στην Αλταντίνα εργάζονται για τον καθαρισμό των περιοχών γύρω από τις κατοικίες τους, αλλά η ανταπόκριση των γειτόνων δεν είναι πάντα θετική.

Ακόμα και αυτοί που έχουν τηρήσει τους κανόνες, πολλές φορές βλέπουν τα σπίτια τους να καίγονται.

Οι κοινότητες που πλήττονται δεν είναι σχεδιασμένες για να αντέχουν σε μεγάλες πυρκαγιές, καθώς οι περιοχές όπως η Αλταντίνα και το Πασίφικ Παλισέιντς χτίστηκαν πριν από χρόνια στις παρυφές καμένων βουνών. Αυτές οι κοινότητες, με στενούς δρόμους και μονοκατοικίες, καθιστούν δύσκολη τόσο την εκκένωση όσο και την άμυνα των πυροσβεστών.

Πολλά από τα πιο επιθυμητά σπίτια στην περιοχή βρίσκονται σε γκρεμούς ή σε κοιλάδες που καταλήγουν στον ωκεανό, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο κατά την διάρκεια των πυρκαγιών.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Εκδήλωση “Γεφυρώνοντας τη Γνώση με την Εργασία” στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ΕΚΠΑ

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε περίπου 1.100 προγράμματα επιμόρφωσης στην ενημερωτική εκδήλωση "Γεφυρώνοντας τη Γνώση με την Εργασία". Ανακαλύψτε περισσότερα σχετικά με τη διά βίου μάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Αντιπαράθεση Ισραήλ – Χαμάς: Απελευθέρωση γυναικών στρατιωτών και ανησυχία για παιδιά όμηρους

Η Χαμάς δεν τήρησε τον όρο της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ να απελευθερώσει πρώτα Ισραηλινούς αμάχους, ενώ ο ισραηλινός στρατός εκφράζει ανησυχία για την τύχη των παιδιών που κρατούνται όμηροι.

Θλίψη για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων στην Αλβανία

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία εκφράζει θλίψη για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου και εκφράζει συλλυπητήρια στον Ορθόδοξο πληθυσμό της χώρας.

Υποψηφιότητα Τάσου Γιαννίτση: “Η Ελλάδα που Θέλουμε για το Μέλλον”

Η υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση δηλώνει μια Ελλάδα που θέλει και μπορεί να αλλάζει, μια Ελλάδα που μεταρρυθμίζεται και επιδιώκει την πρωτοπορία στην Ευρώπη, όπως υποστηρίζει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Δουδωνής, μετά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.