Αλλαγές στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων: Έκτακτες Κρίσεις και Αποστρατείες

Η χθεσινή εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, για την πραγματοποίηση Έκτακτων Κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτυπώνει μια νέα αντίληψη σχετικά με τα υπηρεσιακά καθήκοντα και την ιεραρχική εξέλιξη των μόνιμων στελεχών. Ο Υπουργός ζήτησε αιφνιδιαστικά από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη να προχωρήσει σε κρίσεις στους βαθμούς του Αντιστρατήγου, Υποστρατήγου, Αντιναυάρχου, Υποναυάρχου και Αντιπτεράρχου.

Αν και οι εξελίξεις δεν προμηνύονταν, ο κ. Δένδια έδωσε το στίγμα των αλλαγών από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τονίζοντας την ανάγκη προετοιμασίας για έναν κόσμο γεμάτο γεωπολιτικές προκλήσεις. Ακολούθησαν τρεις διαδοχικές συνεδρίες του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), οι οποίες κατέληξαν σε προαγωγές και σημαντικές αποστρατείες.

Μεταξύ των ανώτατων στελεχών που αποστρατεύθηκαν, περιλαμβάνονται ο Αρχηγός Στόλου Πολυχρόνης Κουλούρης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Διοικητής Στρατιάς Δημόκριτος Κωνσταντάκος και ο Γενικός επιθεωρητής Στρατού Σπυρίδων Αλφαντάκης. Συνολικά, 47 ανώτατοι αξιωματικοί αποστρατεύθηκαν, με 23 θέσεις Αντιστρατήγων και Υποστρατήγων να μειώνονται.

Η αποστρατεία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή και το ΚΥΣΕΑ και αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του ανθρώπινου δυναμικού. Στον Στρατό Ξηράς αποστρατεύθηκαν 22 αξιωματικοί, 8 στο Πολεμικό Ναυτικό και 8 στην Πολεμική Αεροπορία. Παράλληλα, αναμένονται και άλλες κρίσεις σε κατώτερους βαθμούς.

Ο Υπουργός Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ασύμβατη με τους στόχους της ατζέντας 2030. Οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες προκειμένου να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και να καλυφθούν οι νέες υπηρεσιακές ανάγκες.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αλλαγές στην κατάταξη της ATP: Τις θέσεις του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη

Αναλύοντας τις αλλαγές στην κατάταξη της ATP, παρατηρούμε την πτώση του Στέφανου Τσιτσιπά και τη σταθερότητα της Μαρίας Σάκκαρη στη νέα κατάταξη.

Συνάντηση Αμερικανού αντιπροέδρου με πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας στο Βατικανό

Συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας και τον υπουργό Εξωτερικών στο Βατικανό, με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις και τη διεθνή κατάσταση.

Νέος ομοσπονδιακός προπονητής για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Κοσμίν Ολαρόιου αναλαμβάνει τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ η ομάδα ετοιμάζεται για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026.

Ο Νίκος Σταθόπουλος: Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός

Ο Νίκος Σταθόπουλος, ένας από τους πλέον έμπειρους επενδυτές, μιλάει για τη σχέση του με την Ελλάδα και τη στρατηγική επένδυσης της BC Partners στη χώρα.