Η χθεσινή εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, για την πραγματοποίηση Έκτακτων Κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτυπώνει μια νέα αντίληψη σχετικά με τα υπηρεσιακά καθήκοντα και την ιεραρχική εξέλιξη των μόνιμων στελεχών. Ο Υπουργός ζήτησε αιφνιδιαστικά από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη να προχωρήσει σε κρίσεις στους βαθμούς του Αντιστρατήγου, Υποστρατήγου, Αντιναυάρχου, Υποναυάρχου και Αντιπτεράρχου.
Αν και οι εξελίξεις δεν προμηνύονταν, ο κ. Δένδια έδωσε το στίγμα των αλλαγών από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τονίζοντας την ανάγκη προετοιμασίας για έναν κόσμο γεμάτο γεωπολιτικές προκλήσεις. Ακολούθησαν τρεις διαδοχικές συνεδρίες του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), οι οποίες κατέληξαν σε προαγωγές και σημαντικές αποστρατείες.
Μεταξύ των ανώτατων στελεχών που αποστρατεύθηκαν, περιλαμβάνονται ο Αρχηγός Στόλου Πολυχρόνης Κουλούρης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Διοικητής Στρατιάς Δημόκριτος Κωνσταντάκος και ο Γενικός επιθεωρητής Στρατού Σπυρίδων Αλφαντάκης. Συνολικά, 47 ανώτατοι αξιωματικοί αποστρατεύθηκαν, με 23 θέσεις Αντιστρατήγων και Υποστρατήγων να μειώνονται.
Η αποστρατεία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή και το ΚΥΣΕΑ και αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του ανθρώπινου δυναμικού. Στον Στρατό Ξηράς αποστρατεύθηκαν 22 αξιωματικοί, 8 στο Πολεμικό Ναυτικό και 8 στην Πολεμική Αεροπορία. Παράλληλα, αναμένονται και άλλες κρίσεις σε κατώτερους βαθμούς.
Ο Υπουργός Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ασύμβατη με τους στόχους της ατζέντας 2030. Οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες προκειμένου να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και να καλυφθούν οι νέες υπηρεσιακές ανάγκες.