Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων αναζητά τη δημιουργία ενός νέου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό τη βιώσιμη χρήση της γήινης τροχιάς και την αποτροπή της συσσώρευσης διαστημικών σκουπιδιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “One Earth”.
Οι 17 υφιστάμενοι SDGs υιοθετήθηκαν το 2015 από τα μέλη του ΟΗΕ με σκοπό την εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας. Ωστόσο, με την αυξανόμενη παρουσία δορυφόρων στην τροχιά της Γης, η ανάγκη για παγκόσμια δράση για την προστασία του διαστημικού περιβάλλοντος γίνεται επιτακτική.
Οι επιστήμονες προτείνουν τη δημιουργία του 18ου SDG για την προστασία της τροχιάς της Γης, αναφέροντας ότι περίπου 100 έθνη εμπλέκονται σε διαφορετικά επίπεδα διαστημικής δραστηριότητας. Με την εκτόξευση χιλιάδων δορυφόρων από τη δεκαετία του ’50, έχουν δημιουργηθεί τεράστια οφέλη αλλά και προβλήματα με τα συντρίμμια στο διάστημα.
Η προσθήκη ενός νέου SDG θα προσφέρει παγκόσμια συναίνεση και αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιβολής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.
Το άρθρο υπογράφεται από ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια και εργαστήρια, με επικεφαλής την ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, Ίμοτζεν Νάπερ, η οποία επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη προστασίας της τροχιάς της Γης και τη σύνδεση των φυσικών περιβαλλόντων για την υγεία του πλανήτη.