Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον επαίνεσε ως αγωνιστή της δημοκρατίας και υπογράμμισε τον τρόπο εργασίας του, με το γνωστό μπλοκάκι στο οποίο σημείωνε τις εκκρεμότητες του κυβερνητικού έργου, απαιτώντας λεπτομερείς εξηγήσεις από τους υπουργούς. Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε μια σχεδόν πολιτική ομιλία, απευθύνθηκε στον «αγαπημένο πρόεδρο», προσπαθώντας να δείξει ότι τα επιτεύγματα της οκταετίας του ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο προεδρεύει σήμερα.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεφεύγοντας από τις τυπικότητες, μίλησε για έναν «σπουδαίο σοσιαλδημοκράτη», ενώ κατά την άφιξή της στην οδό Αναπαύσεως, δάκρυσε. Η κηδεία του Κώστα Σημίτη, που έφυγε ξαφνικά σε ηλικία 88 ετών, έφερε κοντά τις δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες της χώρας, με τον Μητσοτάκη και τον Ανδρουλάκη να συμφωνούν σε αρκετές διαπιστώσεις σχετικά με τα έργα του εκλιπόντος, που περιλάμβαναν μεγάλες υποδομές, το ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ.
Παρά την απουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, η κηδεία δεν θίχτηκε από τις ηχηρές απουσίες. Μόνο η απουσία του Αλέξη Τσίπρα ήταν δικαιολογημένη λόγω covid. Οι απουσίες αυτές φανέρωσαν ότι χρειάζεται χρόνος για να ξεπεραστούν οι πολιτικές διαφορές και οι εχθρότητες, ένα μάθημα που δίδαξε ο Κώστας Σημίτης.
Στην κηδεία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τα αδέλφια του. Αρκετοί υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιώργος Φλωρίδης, συμμετείχαν επίσης στην τελετή, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να λαμβάνει εύσημα για την απάντησή του σχετικά με την αντίδραση για τον θάνατο του Σημίτη.