Στο Κάιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Κάιρο, όπου συμμετέχει στην 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Αυτή τη στιγμή, διεξάγονται διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Πριν από λίγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Στις 14:20, οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, με στόχο να αναδείξουν τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας τους.

Η Σύνοδος διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και οι ηγέτες αναμένεται να υπογραμμίσουν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια και η ενεργειακή ασφάλεια. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου προς την Ευρώπη.

Τα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν και τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία, όπου ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την ελληνική θέση για την ανάγκη συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων. Θα υπογραμμίσει επίσης τη σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.

Η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο υπογραφής της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες: Οφέλη και Συμβολή στην Ελληνική Οικονομία

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα. Μελέτη από το ΙΟΒΕ αναδεικνύει τα οφέλη και τη συμβολή τους στην οικονομία.

Επανεξέταση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού από το ΥΠΕΝ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τα επόμενα βήματα σχετικά με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Θλίψη για τον θάνατο του Μίμη Δομάζου, του θρύλου του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ο Μίμης Δομάζος, θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου και αγαπημένος του Παναθηναϊκού, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια κληρονομιά και μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Αλλαγές στις βίζες για ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Αλλαγές στις απαιτήσεις βίζας για ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο από το 2025, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων πολιτών.