Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Κάιρο, όπου συμμετέχει στην 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Αυτή τη στιγμή, διεξάγονται διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.
Πριν από λίγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Στις 14:20, οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο, με στόχο να αναδείξουν τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας τους.
Η Σύνοδος διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και οι ηγέτες αναμένεται να υπογραμμίσουν την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια και η ενεργειακή ασφάλεια. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου προς την Ευρώπη.
Τα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν και τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία, όπου ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την ελληνική θέση για την ανάγκη συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων. Θα υπογραμμίσει επίσης τη σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο υπογραφής της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.