Σε συνέντευξή της στο περιοδικό The American Conservative, η υποψήφια καγκελάριος του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), Αλίς Βάιντελ, χαρακτηρίζει την Γερμανία ως “υπόδουλη” χώρα και “αποικία” των ΗΠΑ.
Αναφερόμενη στην υποστήριξη της Ουκρανίας από αρχηγούς του CDU και της CSU, μιλά για “σεξουαλικές φαντασιώσεις ανίκανων ανθρώπων”.
Οι δηλώσεις της πυροδοτούν έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία, λίγο πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Σχολιάζοντας την επιρροή των ΗΠΑ, η Αλίς Βάιντελ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι η μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη που έχει απλώσει διεθνώς την επιρροή της, χαρακτηρίζοντάς την ως “αυτοκρατορία”.
Παράλληλα, εκφράζει ανησυχίες για την επιρροή των ΗΠΑ στη Γερμανία, αναφέροντας ότι οι Γερμανοί είναι “ηττημένος λαός”.
Η Αλίς Βάιντελ επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν η Γερμανία να είναι αποικία ή χώρα που λαμβάνει δικές της αποφάσεις.
Σε συνέχεια, αναφέρεται στη σχέση της ΕΕ με τη Γερμανία, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ανάγκη της Γερμανίας να παραμείνει στην ΕΕ.
Οι δηλώσεις της Αλίς Βάιντελ προκάλεσαν αντιδράσεις, με την εφημερίδα Bild να αντιδρά με άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο: “Αυτό δεν είναι πατριωτισμός, κυρία Βάιντελ!”.
Οι απόψεις της Αλίς Βάιντελ έχουν προκαλέσει διχασμό, με ορισμένους να υποστηρίζουν τις θέσεις της και άλλους να τις απορρίπτουν.