Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, απολογήθηκε ενώπιον δικαστών για την τραγωδία στο Μάτι του 2018, επισημαίνοντας την έλλειψη πρόληψης και καταστολής από την πλευρά της Πολιτείας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για καλύτερο σχεδιασμό και προετοιμασία για ανάλογες καταστάσεις, ενώ εξέφρασε θλίψη του προς τα θύματα και τους συγγενείς τους.
Σε απολογία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης, επεσήμανε την έλλειψη πρόληψης και καταστολής από την πλευρά της Πολιτείας σχετικά με την τραγωδία που συνέβη στο Μάτι το 2018. “Εν συνόλω, η πολιτεία εζηγίσθη και ευρέθη ελλιπής”, τόνισε ο κ. Τερζούδης.
Απολογούμενος για την τραγωδία με τους 104 νεκρούς, ο κ. Τερζούδης εστίασε σε ευθύνες άλλων φορέων εκτός από την Πυροσβεστική, καθώς ανέφερε την έλλειψη σχεδίασης της πολιτείας για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων και την προστασία των πολιτών. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του σχεδιασμού για την πρόληψη και την ασφάλεια των πολιτών.
Αναφερόμενος στις δικές του ευθύνες, ο κ. Τερζούδης δήλωσε ότι δεν είχε εμπλοκή στη διαχείριση της τραγικής κατάστασης, ενώ ανέφερε ότι η φωτιά στην Ανατολική Αττική ήταν αδιαχώριστη λόγω των καιρικών συνθηκών.
Η αντίδραση ενός συγγενή θύματος κατά τη διάρκεια της απολογίας έδειξε την οργή και την αγανάκτηση προς τον κ. Τερζούδη, ενώ ο ίδιος εξέφρασε τη θλίψη του προς τα θύματα, χαρακτηρίζοντας την πυρκαγιά ως “εθνική τραγωδία”.
Τέλος, ο κ. Τερζούδης εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής σε σχέση με άλλες υπηρεσίες, τόνισε την ανάγκη για βελτίωση και αναθεώρηση των διαδικασιών και του εξοπλισμού.