Η γεωργία ακριβείας αξιοποιείται με επιτυχία για την καλλιέργεια του ιπποφαούς, ένα φυτό με υψηλή διατροφική αξία και σημαντική θέση στην αγροδιατροφή, μέσω του έργου “ΣΥΜΠ.Ε.Γ.Α.” που υλοποιείται από τον Τομέα Αγροτικής Οικονομίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αναστάσιο Μιχαηλίδη. Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025.Οι εταίροι του προγράμματος, με τίτλο “ΣΥΜΠ.Ε.Γ.Α. – Πιλοτική καλλιέργεια πέντε ποικιλιών ιπποφαούς με χρήση γεωργίας ακριβείας για την ανάπτυξη υψηλής διατροφικής αξίας γιαουρτιού, ως πρότυπο υγιεινής διατροφής”, περιλαμβάνουν εκτός από το ΑΠΘ, ιδιωτική εταιρεία και καλλιεργητές. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος: γιαούρτι βιολειτουργικής δράσης εμπλουτισμένο με ιπποφαές, συνδυάζοντας υψηλή διατροφική αξία και πρότυπα υγιεινής διατροφής.Το ιπποφαές θεωρείται υπερτροφή λόγω των πλούσιων θρεπτικών συστατικών, των ελαίων και των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η εξάντληση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους. Η γεωργία ακριβείας αποτελεί λύση, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως εξειδικευμένοι αισθητήρες για την παρακολούθηση των συνθηκών του εδάφους και την βελτίωση της παραγωγής και ποιότητας των καρπών.Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Μέτρου 16 “Συνεργασία” Υπομέτρο 16.1-16.2 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: sympega.rezosbrands.com.