Το 2024: Το Θερμότερο Έτος στην Ελλάδα – Κλιματική Αλλαγή και Επιπτώσεις

Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ για την Ελλάδα σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα. Αναμένεται να ανακηρυχθεί και το θερμότερο έτος σε παγκόσμιο επίπεδο, καταδεικνύοντας έτσι τις αυξανόμενες προκλήσεις που φέρει η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα για το 2024 κυμάνθηκε πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στο 77% των ημερών, με θετικές αποκλίσεις να καταγράφονται σε 282 ημέρες του έτους.

Ο καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Καρτάλης, εξηγεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας συνδυάζεται με την εμφάνιση καυσώνων και ξηρασίας, προκαλώντας ανησυχία για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος και των υποδομών.

Οι επιπτώσεις ενός συνδυασμένου φαινομένου είναι εντονότερες, καθώς οι επιπτώσεις του ενός ενισχύουν αυτές του άλλου, δημιουργώντας κύκλους ανατροφοδότησης που επεκτείνουν τη χρονική διάρκεια του συνδυασμένου φαινομένου.

Η αύξηση των ημερών με καύσωνες και ξηρασία αναδεικνύει την ανάγκη για νέες προσεγγίσεις στην ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος και των υποδομών.

Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ανθρώπινο δυναμικό είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι καύσωνες, η ξηρασία και οι καταιγίδες γίνονται πιο συχνά και έντονα.

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας και η εμφάνιση συνδυασμένων φαινομένων σηματοδοτούν την ανάγκη για αλλαγές στην προσέγγιση της πολιτικής προστασίας και των υποδομών.

Οι προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή απαιτούν συνεργασία και διαφοροποίηση στις προσεγγίσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Τραγωδία στην Ουάσιγκτον: Ανασύρθηκαν τα πτώματα των 67 θυμάτων αεροπορικής σύγκρουσης

Οι ομάδες έρευνας ανακοίνωσαν ότι ανασύρθηκαν τα πτώματα των 67 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορική σύγκρουση στην Ουάσιγκτον. Οι έρευνες συνεχίζονται για την ανάκτηση των συντριμμιών των αεροσκαφών.

Νέα πρόταση του Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας

Ο Τραμπ παρουσίασε ένα νέο σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο σύμφωνα με τον Νετανιάχου μπορεί να αλλάξει την Ιστορία.

ΗΠΑ απαιτούν από τα Ηνωμένα Έθνη να παγώσουν τη χρήση αμερικανικών κεφαλαίων για την υποστήριξη της αϊτινής αστυνομίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαίτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να παγώσουν άμεσα τη χρήση αμερικανικών κεφαλαίων που διατέθηκαν για τη χρηματοδότηση πολυεθνικής δύναμης, η οποία υποστηρίζει την αϊτινή αστυνομία στην αντιμετώπιση των συμμοριών.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοινώνει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, μιλώντας για οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια στην περιοχή.