Η Βουλγαρική Εθνική Αφύπνιση και οι Σχέσεις με τους Έλληνες τον 19ο Αιώνα

Κατά τον 19ο αιώνα, το βουλγαρικό έθνος επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο μετά από πολλούς αιώνες απουσίας. Αυτή η αναγέννηση είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη σύγκρουση με τους Έλληνες, σε περιοχές όπου οι δύο λαοί συμβίωναν ειρηνικά.

Μια τέτοια περιοχή ήταν η Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη), όπου το 1885 και το 1906 σημειώθηκαν βίαιες εκρήξεις του βουλγαρικού εθνικισμού. Οι Έλληνες, που κατοικούσαν εκεί από την αρχαιότητα, εκδιώχθηκαν με βίαιες μεθόδους, οι οποίες υιοθετήθηκαν αργότερα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη χιτλερική Γερμανία.

Η αναταραχή αυτή προήλθε από την προσπάθεια δημιουργίας ενός βουλγαρικού κράτους, γεγονός που επηρέασε τις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της, ιδίως λόγω της εθνικής αφύπνισης των βαλκανικών λαών και της αποδυνάμωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η κατάρρευση της Αυτοκρατορίας είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του Ανατολικού Ζητήματος, με τις Μεγάλες Δυνάμεις, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ρωσία, να εμπλέκονται σε αυτές τις εξελίξεις.

Το 19ο αιώνα, η Ρωσία «ανακάλυψε» το βουλγαρικό έθνος, οδηγώντας σε περαιτέρω αναταραχές στην περιοχή. Η διαδικασία αυτή, σε συνδυασμό με τη δημιουργία «μακεδονικής» συνείδησης στον 20ο αιώνα, επέτεινε τις εντάσεις ανάμεσα στους βαλκανικούς λαούς.

Η κατάκτηση των βουλγαρικών εδαφών από τους Οθωμανούς είχε σοβαρές συνέπειες για την εθνική ταυτότητα των Βουλγάρων, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους Έλληνες, δέχτηκαν την οθωμανική κυριαρχία με πιο παθητικό τρόπο. Αυτό οφειλόταν, μεταξύ άλλων, στην εγκατάσταση Τούρκων εποίκων και στην κατάργηση του Βουλγαρικού Πατριαρχείου το 1394, που αποδυνάμωσε την πνευματική ηγεσία των Βουλγάρων.

Έως τον 19ο αιώνα, το βουλγαρικό έθνος παρέμενε άγνωστο στη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία, καθώς οι Βούλγαροι συγχέονταν με άλλους λαούς. Οι πρώτες προσπάθειες εθνικής αφύπνισης ξεκίνησαν τον 18ο αιώνα, με τον μοναχό Παΐσιο να εκδίδει το 1762 ένα βιβλίο στη βουλγαρική γλώσσα, χωρίς ωστόσο να έχει ιδιαίτερη επιτυχία.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Νέα εποχή για την Αμερική: Οι πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ

Νέα εποχή για την Αμερική με τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν μέτρα για τη μετανάστευση, το εμπόριο, την ενέργεια και την αναγνώριση των φύλων, καθώς και απειλές για τη Διώρυγα του Παναμά και τον πλανήτη Άρη.

Ανακατεύθυνση στην τεχνική ηγεσία της Βίκινγκουρ ενόψει του αγώνα με τον Παναθηναϊκό

Ανακατεύθυνση στην τεχνική ηγεσία της Βίκινγκουρ μετά την πρόσληψη του Άρναρ Γκουνλάουγκσον στην εθνική ομάδα της Ισλανδίας και η προετοιμασία για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Μεταρρύθμιση “Ατζέντα 2030”: Εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων

Η μεταρρύθμιση "Ατζέντα 2030" εστιάζει στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στη σημασία των στελεχών και της υποστήριξης προς αυτά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε ο 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Σημαντικές ορκωμοσίες σηματοδοτούν την αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ορκίζεται ως 47ος Πρόεδρος και τον Τζει Ντι Βανς ως αντιπρόεδρος.