Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας το 2025

Το 2025 είναι ένα κρίσιμο έτος για την ελληνική οικονομία, καθώς η πορεία της θα κριθεί σε δύο μεγάλα μέτωπα. Πρώτον, η δημοσιονομική σταθερότητα πρέπει να διατηρηθεί, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα συμβάλλουν στη μείωση του χρέους και στην εφαρμογή αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής με έμφαση στον κοινωνικό παράγοντα.

Δεύτερον, η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παίζει καθοριστικό ρόλο. Μέσα από αυτό το ταμείο προωθούνται κομβικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, από την ενέργεια και τη δικαιοσύνη έως τη μείωση της γραφειοκρατίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν τις βασικές δομές της οικονομίας και να επιτρέψουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει επιτύχει την εκταμίευση άνω του 50% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2026 πρέπει να εκταμιευτούν τα υπόλοιπα κονδύλια. Το 2025 αναμένεται να εκταμιευθούν περίπου 9,4 δισ. ευρώ, ποσό υψηλότερο από το προηγούμενο έτος.

Στεγαστικό

Η μειωμένη προσφορά σπιτιών με προσιτές τιμές ενοικίασης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με προγράμματα όπως το “Σπίτι μου 2”, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ.

Αγορά Εργασίας

Η έλλειψη εργαζομένων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας αντιμετωπίζεται με προγράμματα ενεργούς απασχόλησης και κινήτρα για την επιστροφή νέων με υψηλά προσόντα που έφυγαν από τη χώρα. Επίσης, μελετώνται δράσεις για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας.

Δικαιοσύνη

Η μεταρρύθμιση του τομέα της δικαιοσύνης αποτελεί προτεραιότητα, με στόχο την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το τέλος του έτους με χρηματοδοτήσεις που θα φτάσουν συνολικά τα 550 εκατ ευρώ.

Ενέργεια

Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και εξηλεκτρισμού μεταφορών έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του έτους.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Πυρκαγιά σε εγκατάσταση καυσίμων από αεροπορική επίθεση drones στη Ρωσία

Αεροπορική επίθεση drones της Ουκρανίας προκάλεσε πυρκαγιά σε εγκατάσταση καυσίμων στην περιφέρεια Κρασναντάρ της νότιας Ρωσίας, με τον περιφερειάρχη να διαβεβαιώνει ότι η πυρκαγιά έχει περιοριστεί και δεν υπάρχουν απώλειες.

Τραμπ: Η Αμερική θέλει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, προτείνοντας ανάπτυξη και αλλαγές στην περιοχή.

Αναπτύχθηκε αστυνομική επιχείρηση σε αποθήκη εταιρείας στην πόλη Νιου Όλμπανι

Αστυνομικές δυνάμεις εκκαθάρισαν αποθήκη εταιρείας στη Νιου Όλμπανι μετά από αναφορές πυροβολισμών. Ασαφές αν πρόκειται για έναν ή πολλούς δράστες. Τραυματίες προκύπτει από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ

Σήμερα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ανέργων στο νέο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ψηφιακές, πράσινες και οικονομικές δεξιότητες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0".