Μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων φαίνεται να συνδέει την κατανάλωση καφέ και τσαγιού με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος και του λάρυγγα.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Cancer” της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, εξετάστηκαν δεδομένα από 14 μελέτες επιστημόνων που συνδέονται με τη Διεθνή Κοινοπραξία Επιδημιολογίας του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου.
Οι συμμετέχοντες, συνολικά 9.548 ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και 15.783 άτομα χωρίς καρκίνο, είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση καφέ και τσαγιού.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ενώ η κατανάλωση τσαγιού επίσης φάνηκε να έχει θετική επίδραση. Ωστόσο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστεί η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αυτών των ποτών και τον κίνδυνο καρκίνου.