Η επίδραση της τεχνολογίας στη ζωή των εφήβων

Ανάλυση της επίδρασης της τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων στη ζωή των εφήβων, με ειδική αναφορά στα προβλήματα που προκαλούνται και πιθανές λύσεις.

Η ροή του λόγου του 17χρονου Γιάννη διακόπτεται, καθώς αδυνατεί να βρει τη λέξη που ψάχνει. Θα του ήταν ευκολότερο να εκφραστεί με ένα συνοφρυωμένο emoji. Η 15χρονη Αλεξία περνά εννέα ώρες ημερησίως μπροστά ή πάνω από μια οθόνη, μικρή ή μεγάλη κι αδυνατεί να ξεκολλήσει, ακόμα κι όταν το ρολόι δείχνει 3 τα ξημερώματα και τα κατακόκκινα μάτια της δακρύζουν ασταμάτητα. Συνομιλεί με τους φίλους της καθημερινά σε διάφορες εφαρμογές, αλλά τους βλέπει από κοντά μόνο μία φορά την εβδομάδα. Μερικές φορές αισθάνεται πως η διαδικτυακή επικοινωνία τους είναι πιο πραγματική από τη δια ζώσης. Η 12χρονη Έλενα φοβάται. Τον τελευταίο μήνα έχει επανειλημμένα πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού (bullying). Νιώθει τρομαγμένη κι απομονωμένη και ντρέπεται να μιλήσει για αυτό. Και ο 16χρονος Κώστας πασχίζει καθημερινά να διατηρήσει την εντυπωσιακή περσόνα που έχει δημιουργήσει στα social media, υπερπροβάλλοντας τα θετικά του χαρακτηριστικά και συγκρίνοντας διαρκώς τον αριθμό των αντιδράσεων που προσελκύει με εκείνες των συνομηλίκων του. Έχει κουραστεί, νιώθει πως ουδείς τον γνωρίζει πραγματικά κι ολοένα συχνότερα αισθάνεται μοναχικός και καταθλιπτικός.

Τα παραπάνω πρόσωπα είναι φανταστικά, αλλά οι καταστάσεις που περιγράφονται σίγουρα οικείες σε πολλές και πολλούς. Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση των βασικών αξόνων της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τον καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννη Πήτα, πρόεδρο της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AIDA), για το πώς η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας μπορεί να επηρεάσει τους ανηλίκους.

Το δάσος πίσω από το δέντρο

Προσθέτει πως όταν μιλάμε για όλα αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το δέντρο, ήτοι να τα αντιμετωπίζουμε ως μεμονωμένα φαινόμενα. Όπως λέει, όλα αυτά τα επιμέρους προβλήματα είναι μέρος ενός γενικότερου, το οποίο μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε αδυναμία αντιμετώπισης της πραγματικότητας και να θέσει σε κίνδυνο τη διασύνδεσή μας με τον πραγματικό κόσμο.

Ψηφιακή αποχή και νηστεία;

Σε ερώτημα πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι διαταραχές, ο κ. Πήτας απαντά πως αυτό είναι αντικείμενο των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης των εθισμών κάθε μορφής, καθώς οι μηχανισμοί του συστήματος ανταμοιβής τους είναι παρόμοιοι.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Τραμπ: Η Αμερική θέλει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, προτείνοντας ανάπτυξη και αλλαγές στην περιοχή.

Αναπτύχθηκε αστυνομική επιχείρηση σε αποθήκη εταιρείας στην πόλη Νιου Όλμπανι

Αστυνομικές δυνάμεις εκκαθάρισαν αποθήκη εταιρείας στη Νιου Όλμπανι μετά από αναφορές πυροβολισμών. Ασαφές αν πρόκειται για έναν ή πολλούς δράστες. Τραυματίες προκύπτει από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ

Σήμερα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ανέργων στο νέο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ψηφιακές, πράσινες και οικονομικές δεξιότητες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0".

Ρούμπιο: Κυβερνήσεις Νικαράγουας, Βενεζουέλας, Κούβας εχθροί της ανθρωπότητας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Νικαράγουας, της Βενεζουέλας και της Κούβας ως εχθρούς της ανθρωπότητας, καθώς υποστηρίζει πως δημιούργησαν τη μεταναστευτική κρίση στο δυτικό ημισφαίριο.