Δύο αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης ανέλυσαν τη μοριακή σύνθεση επτά αμερικανικών και εννέα σκωτσέζικων ουίσκι, προσδιορίζοντας την προέλευσή τους και τα ισχυρότερα αρώματά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Communications Chemistry”.
Το άρωμα ενός ουίσκι καθορίζεται από ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ενώσεων, κάτι που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση μόνο με βάση τη μοριακή σύνθεση. Οι αλγόριθμοι αυτοί αντικατέστησαν την ανάγκη για ομάδες εμπειρογνωμόνων στην προσδιορισμό των ισχυρότερων νοτών του ουίσκι, παρέχοντας ακρίβεια άνω του 90%.
Ο αλγόριθμος OWSum ανέπτυξε τη δυνατότητα να προσδιορίζει την προέλευση ενός ουίσκι με ακρίβεια άνω του 90%, βασιζόμενος στη χημική σύνθεση και τα αρώματά του. Επιπλέον, και ο δεύτερος αλγόριθμος, ένα νευρωνικό δίκτυο, κατάφερε να αναδείξει τις πέντε ισχυρότερες νότες κάθε ουίσκι με μεγαλύτερη ακρίβεια από μεμονωμένους εμπειρογνώμονες.
Η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στον τομέα της ανάλυσης ουίσκι και ανοίγει νέους ορίζοντες για την εφαρμογή της μηχανικής μάθησης στην ανίχνευση αρωμάτων και γεύσεων.