Οι καλλιεργητές της Κοζάνης βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο των αλλαγών του Κλίματος και τις επιπτώσεις τους στην καλλιέργεια του Κρόκου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βασίλη Μητσόπουλο, η παραγωγή του Κρόκου βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για τρίτη συνεχή χρονιά, παρά τη μικρή αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Η συγκομιδή του Κρόκου αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 2022 και 2023, με το μέγεθος της παραγωγής να μην ξεπερνά τον ένα τόνο. Οι καλλιεργητές αντιμετωπίζουν την πρόκληση να συλλέξουν τα λουλούδια του Κρόκου εγκαίρως, καθώς για να παραχθεί ένα κιλό Κρόκου χρειάζεται η συλλογή 500.000 λουλούδιων.
Η δύσκολη διαδικασία συλλογής των λουλουδιών απαιτεί επίπονη εργασία των εργατών, με το εργατικό δυναμικό να είναι λιγοστό λόγω δημογραφικών αλλαγών και απολιγνιτοποίησης της περιοχής.
Παρά τις προκλήσεις, ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών έχει περί τα 1000 μέλη και προσφέρει σημαντική αγορά για την παραγωγή του Κρόκου. Η τιμή που πληρώνει στα μέλη του είναι περίπου 2.000 έως 2.200 ευρώ/κιλό Κρόκου, ενώ η παραγωγή πωλείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ο Κρόκος Κοζάνης παραμένει ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου, με μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν περιζήτητο για χιλιετίες. Οι προσπάθειες των καλλιεργητών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του κλίματος αποτελούν σημαντικό μέρος της διατήρησης αυτού του πολύτιμου φυτού.