Τις αιτίες που οδήγησαν κατά καιρούς σε ανάπτυξη της πολιτιστικής και τεχνολογικής προόδου στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις περιόδους στασιμότητας, τις συλλογικές πεποιθήσεις και τις παραδόσεις που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε και διαμορφώνουμε τον κόσμο μας "θέτει στο μικροσκόπιο" στο νέο του βιβλίο, το μυθιστόρημα "Σε Αναζήτηση Ταυτότητας - Επιλογή ή ιστορική κληρονομιά;" ο συγγραφέας Σταύρος Αργυριάδης.
Ο συγγραφέας, ζώντας στη Χαϊδελβέργη, στη Γερμανία, αισθάνεται πολίτης της Ευρώπης και μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αναφέρει: "Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα αρκεστούμε σε ό,τι βρήκαμε και μας ειπώθηκε ή αν θα αναζητήσουμε και θα υιοθετήσουμε αυτό που μας ταιριάζει καλύτερα".
Ο Αργυριάδης εξηγεί ότι με το βιβλίο του επιδιώκει να αποδώσει τους ιστορικούς, φιλοσοφικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς των σύγχρονων επιστημονικών ευρημάτων σε μια κατανοητή μορφή με άμεση χρησιμότητα στην καθημερινότητά μας.
Αναδεικνύοντας την ανάγκη για αναθεώρηση παλαιών πεποιθήσεων, ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι κάποιες παραδόσεις πρέπει να αξιολογηθούν κριτικά για μια βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας.
Επίσης, αναφέρει ότι καμία παράδοση δεν αξίζει τυφλού σεβασμού αν μας οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια, καλώντας για επανεξέταση και αναθεώρηση των συλλογικών πεποιθήσεων.
Ο Σταύρος Αργυριάδης προσθέτει ότι η παράδοση που πρέπει να απορρίψουμε είναι η στείρα διατήρηση του παρελθόντος, ενώ τονίζει τη σημασία της ευελιξίας και της προσαρμογής στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις.
Οι βασικοί ήρωες του βιβλίου είναι ο Χριστόφορος και η Αριάδνη, με τον πρώτο να αντιπροσωπεύει τις παραδοσιακές απόψεις και τις συλλογικές πεποιθήσεις, ενώ η δεύτερη προκαλεί τον σκεπτικισμό και την αναθεώρηση αυτών των απόψεων μέσω ιστορικών ευρημάτων.
Μέσα από το μυθιστόρημα, αναδεικνύεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορικής εξέλιξης της Ελλάδας ανά τους αιώνες, εστιάζοντας στα αίτια που διαμόρφωσαν την πορεία του τόπου.
Ο Σταύρος Αργυριάδης αναλύει την τρέχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση, επισημαίνοντας τη σημασία της κριτικής σκέψης και της προσαρμογής στις σύγχρονες ανάγκες.
Τέλος, με αναφορά σε ιστορικές προσωπικότητες και τη σύγχρονη κοινωνία, ο συγγραφέας προσκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί κριτικά τις συλλογικές πεποιθήσεις και τις παραδόσεις που τον περιβάλλουν.