Η επιστημονική κοινότητα συναγεί τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της αύξησης της συχνότητας εμφάνισης φαινομένων όπως οι φονικές πλημμύρες που σάρωσαν τη Βαλένθια. Η αύξηση των θερμοκρασιών των θαλασσών, ιδίως στη Μεσόγειο, δημιουργεί αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή. "Πέρα από την αλλαγή των μοτίβων της κυκλοφορίας και τη δυνατότητα του αέρα να συγκρατεί περισσότερη υγρασία, έχουμε τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο μια αξιοσημείωτη αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της", εξηγεί ο ειδικός Δημήτρης Ζιακόπουλος.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Μιχάλη Διακάκη, οι ακραίες και συχνές πλέον καταιγίδες αποτελούν αντικείμενο μελέτης των ερευνητών. Η αύξηση των φαινομένων αυτών είναι εμφανής και ανησυχητική. Στην Ελλάδα, η μείωση των βροχοπτώσεων συνοδεύεται από την αύξηση της έντασης των βροχοπτώσεων, προκαλώντας ανησυχία. Ο κ. Διακάκης υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Για τον κ. Διακάκη, η αύξηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα κατά 16% τον φετινό Οκτώβριο αποτελεί συνέπεια της ανομβρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές και πρέπει να αντιμετωπιστούν με στρατηγική προσέγγιση.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αλλαγή των μοτίβων της παγκόσμιας κυκλοφορίας και η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών επηρεάζουν τα φαινόμενα και αυξάνουν τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων. Η ανάγκη για προληπτικά μέτρα και προσαρμογή στις νέες συνθήκες γίνεται επιτακτική.
Ιωάννα Καρδάρα