O τουριστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους κατεξοχήν κλάδους της οικονομίας όπου οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες βρίσκουν εργασία. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η οργάνωση SolidarityNow, με τίτλο: «Εργασιακή εμπειρία αιτούντων άσυλο και προσφύγων στον τουριστικό κλάδο».
Όπως αναφέρει η γενική διευθύντρια της SolidarityNow, Μαριλήν Πολένα, η έρευνα αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων (74%) απασχολήθηκε σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης ή ως υποστηρικτικό προσωπικό, όπως καθαριστές/στριες, λαντζιέρηδες, βοηθοί μάγειρες, σερβιτόροι, μάγειρες και υπάλληλοι υποδοχής. Οι περισσότεροι (60%) εργάστηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 38% απασχολήθηκε σε επιχειρήσεις με 50-199 υπαλλήλους και το 22% σε επιχειρήσεις με πάνω από 200 υπαλλήλους. Το 64% εργάστηκε για διάστημα μεγαλύτερο από 5 μήνες στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, Θράκης και τα νησιά του Αιγαίου (66%).
Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι το 94% των ατόμων που ερωτήθηκαν είχαν σύμβαση εργασίας με απολαβές που ευθυγραμμίζονταν με τη συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως ισχύει για τον τουριστικό κλάδο. Ωστόσο, από τα αποτελέσματα εντοπίστηκαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 38% δήλωσε ότι έλαβε απολαβές ή μέρος αυτών σε μετρητά. Ταυτόχρονα, το 44% δήλωσε ότι δούλεψε από 2 έως και 6 παραπάνω ώρες ημερησίως χωρίς να καταβάλλονται οι νόμιμες της υπερωρίας/υπερεργασίας απολαβές. Επίσης, εντοπίστηκε χάσμα στις απολαβές μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Βασική δυσκολία στην άσκηση των καθηκόντων κατά την εργασία τους για το 50% των συμμετεχόντων αποτέλεσε η ελάχιστη ως μηδαμινή γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Η γενική διευθύντρια της οργάνωσης τονίζει τη σημασία της γλωσσικής επάρκειας στην ενσωμάτωση των εργαζομένων και την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Επίσης, αναφέρει ότι οι προσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην αγορά εργασίας, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες για ενίσχυση της επαγγελματικής τους ένταξης μέσω υπηρεσιών όπως απασχόληση, νομική υποστήριξη και εκδηλώσεις εύρεσης εργασίας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 σε ένα δείγμα 50 προσφύγων που εργάστηκαν στον τουρισμό και είναι ωφελούμενοι της Υπηρεσίας Απασχόλησης του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων του SolidarityNow (Blue Refugee Center/BRC).