Σε συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και της ομιλίας, σε αυτήν, του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφετηριακό ερώτημα αν υπάρχει "συνταγή" για μια δυναμική, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη της οικονομίας; Και απαντά: "Με αφορμή τη χθεσινή γενική συνέλευση του SEV Hellenic Federation of Enterprises ας θυμηθούμε 20 κατακτήσεις της τελευταίας 5ετίας και 10 μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στην τρέχουσα θητεία με στόχο τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Αυτές οι 20+10 δέσμες πολιτικών εξηγούν την καλή πορεία της οικονομίας τα τελευταία χρόνια και μας υπενθυμίζουν ότι ποτέ δεν υπάρχει μια και μόνη μαγική λύση σε ένα πρόβλημα... Είναι τα πολλά μικρά αλλά καθόλου ασήμαντα που κάνουν τη διαφορά!"
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, οι 20 κατακτήσεις είναι:
1) Έμφαση στην πολιτική σταθερότητα, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, την προβλεψιμότητα με σεβασμό στην εξάντληση του εκλογικού κύκλου, για την απρόσκοπτη υλοποίηση επενδύσεων και την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε ένα σταθερό περιβάλλον χωρίς πολιτικούς κλυδωνισμούς.
2) Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια με μείωση του κόστους δανεισμού για κράτος, τράπεζες και επιχειρήσεις. Το ελληνικό δημόσιο δανείζεται σήμερα φθηνότερα από την Ιταλία στο δεκαετές ομόλογο και από τη Γαλλία στο πενταετές.
3) Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με ελαχιστοποίηση της κρατικής συμμετοχής στις συστημικές τράπεζες και δημιουργία 5ου τραπεζικού πυλώνα για περισσότερο ανταγωνισμό στις χορηγήσεις δανείων.
4) Δημιουργία διακριτού δανειακού σκέλους ύψους 17 δις ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, με επιδοτούμενο φθηνό επιτόκιο για τις ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις των επιχειρήσεων. Επιπλέον η ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει δώσει στην πενταετία δάνεια με ευνοϊκούς όρους ύψους 10,34 δισεκ. ευρώ σε 48.526 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων 3 στις 4 (άνω των 36.000) είναι επιχειρήσεις κάτω των 10 εργαζομένων.
5) Υπερδιπλασιασμός των δημοσίων επενδύσεων στον τακτικό προϋπολογισμό από 7 σε 15 δισεκ. ευρώ ετησίως και εξασφάλιση του μεγαλύτερου πακέτου δημοσίων επενδύσεων με κοινοτικούς πόρους σε όλη την Ευρώπη αναλογικά με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό μας, ύψους 102 δισεκ. ευρώ μέσω ταμείου ανάκαμψης, νέου ΕΣΠΑ, νέου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και ταμείων δίκαιης μετάβασης και απανθρακοποίησης της οικονομίας. Πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωφελούνται.
6) Η Ελλάδα ένα εργοτάξιο. Σχεδιασμός και υλοποίηση άνω των 6.000 μικρών, μεσαίων και μεγάλων έργων σε όλη την επικράτεια, που υλοποιούνται από χιλιάδες επιχειρήσεις.
7) Μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα ευρωπαϊκά επίπεδα με μείωση εισφορών κατά 5,5 μονάδες σε 5 χρόνια.
8. Μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων στο 22% όπως και του φόρου μερισμάτων, της φορολογίας ακινήτων κατά 35%, της φορολογίας εισοδήματος εργαζομένων με κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 80 και 55%.
9) Νέο λειτουργικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης κόκκινων δανείων και εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών που έχει οδηγήσει στη ραγδαία μείωση κατά 22 δισεκ. ευρώ των κόκκινων δανείων και σε διμερείς διευθετήσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλετών που ξεπερνούν τα 20 δισεκ. ευρώ. Το 2019 για κάθε ένα πράσινο δάνειο υπήρχε ένα κόκκινο. Σήμερα τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 50% των πράσινων που εξυπηρετούνται κανονικά.
10) Νέα σημαντικά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις, εξαγορές και επενδύσεις επιχειρήσεων σε έρευνα και καινοτομία με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας τους.