Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια σοβαρή υγειονομική πρόκληση, με τον Οκτώβριο να αναδεικνύεται ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού». Στην Ελλάδα, 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ενώ ετησίως 4.500 γυναίκες προσβάλλονται από τη νόσο. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 10% των περιστατικών διαγιγνώσκεται πριν από τα 45 έτη, ενώ το 66% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο με εξαιρετική πρόγνωση.
Οι γονιδιακές παράμετροι έχουν αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Η εφαρμογή γονιδιακών πάνελ όπως το Oncotype, το MammaPrint και το Endopredict επιτρέπει την εξατομικευμένη θεραπεία, αποφεύγοντας περιττές χημειοθεραπείες. Ειδικότερα, η χρήση του Oncotype σε πρώιμο ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού έχει συμβάλει στη μείωση της θεραπείας σε πολλές περιπτώσεις.
Για τις ασθενείς με υψηλό κλινικό ρίσκο, η χρήση νέων φαρμάκων όπως οι αναστολείς των κυκλινο-εξαρτώμενων κινασών και οι αναστολείς των PARP πρωτεϊνών έχει επιφέρει σημαντική βελτίωση στη θεραπεία. Ειδικά για τις γυναίκες με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2, η χρήση του PARP αναστολέα ολαπαρίμπη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.
Η ανοσοθεραπεία και ο στοχευμένος χειρισμός των γονιδίων HER2 έχουν αλλάξει την προσέγγιση στον καρκίνο του μαστού, με πιο εξατομικευμένες και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές. Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν νέους ορίζοντες στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού και υπόσχονται βελτιωμένες προοπτικές για τις ασθενείς.