Κάθε Οκτώβριο, ο κόσμος εστιάζει στον καρκίνο του μαστού, μια νόσο που επηρεάζει μία στις οκτώ γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στην Ελλάδα, 4.500 γυναίκες κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν τη νόσο, με το 10% να διαγιγνώσκεται πριν από τα 45 έτη. Αυτό σημαίνει ότι πολλές ασθενείς είναι σε αναπαραγωγική ηλικία και επαγγελματικά ενεργές.
Ευτυχώς, το 66% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, με καλή πρόγνωση. Οι τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία έχουν αλλάξει το παιχνίδι, με γονιδιακά πάνελ όπως το Oncotype και το MammaPrint να βοηθούν στην εξατομίκευση της θεραπείας.
Για τις γυναίκες με ορμονοευαίσθητο καρκίνο, η χημειοθεραπεία μπορεί να αποφευχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις με βάση τα γονιδιακά προφίλ. Επίσης, νέα φάρμακα όπως οι αναστολείς των CDK4 και CDK6 έχουν μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής σε πολλές ασθενείς.
Για τις γυναίκες με HER2-θετικό καρκίνο, οι επικουρικές θεραπείες με αναστολείς των κυκλινο-εξαρτώμενων κινασών και των PARP πρωτεϊνών έχουν επαναπροσδιορίσει τις προοπτικές. Η ανοσοθεραπεία με πεμπρολιζουμάμπη έχει ενσωματωθεί στη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Το θεραπευτικό τοπίο του καρκίνου του μαστού έχει αλλάξει ριζικά, με την υιοθέτηση νέων φαρμάκων και προσεγγίσεων. Ο στόχος είναι η εξατομίκευση της θεραπείας για καλύτερα αποτελέσματα και μειωμένους κινδύνους υποτροπής.