Η Ελλάδα είναι από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ψωμί, με τους περισσότερους φούρνους αλλά και με την πορεία της κατανάλωσης ψωμιού να παρουσιάζει σταδιακή μείωση τα τελευταία χρόνια. Αυτά προκύπτουν από την πανελλήνια έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με θέμα "Το παρόν και το μέλλον της Αρτοποιίας στην Ελλάδα".Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου κατάρτισης βιοτεχνών αρτοποιών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τιμή φρέσκου λευκού ψωμιού στην Ελλάδα παραμένει μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, ενώ η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 22.164 τόνους από το 2019 μέχρι το 2022.Επίσης, η τιμή διαμορφώνεται στο 1,21 ευρώ στην Ελλάδα, είναι 48% χαμηλότερη σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Η αύξηση της τιμής του ψωμιού στη χώρα οφείλεται στην αύξηση των πρώτων υλών, όπως το αλεύρι, και της ηλεκτρικής ενέργειας.Στην εκδήλωση παρουσίασης της έρευνας, οι ειδικοί επεσήμαναν την ανάγκη για ορθή κοστολόγηση των προϊόντων αρτοποιίας και τη χρήση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής. Επίσης, αναφέρθηκε η σημασία της υγιεινής και της κοινωνικής σχέσης με τους πελάτες.Συνολικά, η έρευνα αποτυπώνει την εξέλιξη της αρτοποιίας στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στη σύγχρονη αγορά.
Διαβάστε ακόμη: Επιμονή του πληθωρισμού στην Ελλάδα: Ανάλυση των δεδομένων