Η παραγωγή ελαιόλαδου φέτος αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη από πέρσι, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω των καιρικών συνθηκών. Στην Αργολίδα, περιοχή με πλειοψηφία μικρών παραγωγών, οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες. Οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες να καλύψουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίσουν κέρδος, όπως στις παλιές καλές εποχές.
Σε ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ στα Χρονέϊκα Αργολίδας, γνωρίσαμε την οικογένεια Χρόνη που ζει αποκλειστικά από την παραγωγή ελαιόλαδου. Πώς φροντίζουν τα δέντρα τους, ποια τα προβλήματα τους, τι σοδειά περιμένουν και πώς αντιμετωπίζουν το κόστος παραγωγής, είναι κάποια από τα ερωτήματα που αναζητήσαμε απαντήσεις. Επισκεφτήκαμε επίσης ένα ελαιοτριβείο στο Λυγουριό, όπου οι ελαιοπαραγωγοί θα μεταπρατεύουν το λάδι τους.
Η Αγγελική Χρόνη, μέλος της οικογένειας, αφήνει την εκπαίδευσή της για να βοηθήσει στη συγκομιδή των ελιών. Τα λιόδεντρα αποτελούν την προέκταση της αυλής τους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα της οικογένειας είναι λιτό και απέριττο. Από τις 7 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου αφιερώνουν τον χρόνο τους στα χωράφια. Η φροντίδα των ελιών είναι συνεχής και ποικίλες ανάλογα με την εποχή.
Οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ακρίβειας των λιπασμάτων, των εργατικών και των φαρμάκων. Ο πατέρας της οικογένειας εκφράζει τις ανησυχίες του για το κέρδος που αναμένεται να είναι χαμηλό.
Οι τιμές για τον καταναλωτή παραμένουν υψηλές, αν και οι μεγάλες επιχειρήσεις προβλέπουν μικρή μείωση. Η αγορά για τις μικρές ποσότητες παραμένει σταθερή, αλλά οι ελαιοπαραγωγοί ελπίζουν σε μεγαλύτερη παραγωγή φέτος.