Κάθε χρόνο, ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού αυξάνεται παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυξάνεται επίσης το ποσοστό των ασθενών που επιβιώνουν για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Φιλόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το 98% των ασθενών με τοπικά περιορισμένη νόσο ξεπερνούν την 10ετία, ενώ το 65% των γυναικών αναμένεται να μην καταλήξουν από καρκίνο του μαστού.
Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου μαστού σε νεότερες ηλικίες αποδίδεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής. Η βελτίωση της επιβίωσης οφείλεται στη διάγνωση σε πρώιμη φάση και στις αποτελεσματικότερες θεραπείες. Προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου πρέπει να περιλαμβάνουν τις γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο, όπως το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά".
Η ενημέρωση και η εκπαίδευση του πληθυσμού είναι προτεραιότητες. Η χρήση λέξεων που διαιωνίζουν τον φόβο πρέπει να αποφεύγεται, ενώ η αντιμετώπιση του καρκίνου εξελίσσεται με νέες ελπίδες και θεραπευτικές επιλογές.
Η ακτινοθεραπεία επανέρχεται στο προσκήνιο, προσφέροντας νέες δυνατότητες αντιμετώπισης. Η τεχνολογία εξελίσσεται, ενώ η διεγχειρητική IORT ακτινοθεραπεία προσφέρει νέες προοπτικές με ελάχιστες παρενέργειες και καλά κοσμητικά αποτελέσματα.
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού εξελίσσεται συνεχώς, με την ελπίδα να αναδειχθούν νέες θεραπευτικές λύσεις και να μειωθεί η οικονομική τοξικότητα που επηρεάζει την πρόσβαση στη φροντίδα.