Τα ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιοποίησης, με στόχο τη δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος όπου θα διαλειτουργούν μεταξύ τους. Αυτό θα επιτρέψει στους γιατρούς να έχουν άμεση πρόσβαση στον εθνικό ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενή, εξαλείφοντας την ανάγκη για έγχαρτα ιατρικά φακέλους. Το έργο «Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων» αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνει ότι η ενίσχυση της υγείας έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την κυβέρνηση, με την τεχνολογία να αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης. Η δημιουργία ψηφιακών υποδομών και εφαρμογών στοχεύει στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην απλοποίηση της διαδικασίας παροχής υγειονομικής περίθαλψης.
Το έργο προβλέπει τη μετάβαση από τους έντυπους φακέλους ασθενών σε πλήρως ψηφιακά αρχεία έως το 2025, ενώ η διαλειτουργικότητα μεταξύ νοσοκομείων, εθνικού ιατρικού φακέλου και συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα ενισχυθεί σημαντικά.
Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας, προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών που θα αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες επιδημίες και πανδημίες, όπως η COVID-19. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 111.600.000 ευρώ και βρίσκεται σε φάση έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Αρμόδια Διαχειριστική Αρχή.