Σε ένα πάνελ του συνεδρίου "Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean - Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation" του Economist Impact, συζητήθηκε το θέμα της Βιωσιμότητας και του Εργασιακού Χώρου.
Ο Ιωάννης Μαρκέτος, founder & CEO, MRK Consulting και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Δημοκρίτειο Θράκης, επισήμανε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης των εργαζομένων, ιδίως σε ένα περιβάλλον όπου οι εταιρίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η τεχνολογική ανάπτυξη και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Υπογράμμισε ότι οι εταιρίες που δεν επενδύουν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες.
Επιπλέον, ο κ. Μαρκέτος ανέφερε τη σημασία του upskilling και reskilling, καθώς και της διαχείρισης της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για πρωτόκολλα αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων.
Από την πλευρά της, η Ζέφη Δημαδάμα, διδάσκουσα στο Παντείο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στη σημασία της συμπερίληψης σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας μιας εταιρίας, υπογραμμίζοντας ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να συνεισφέρει με τη μοναδική του προσωπικότητα.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα της μητρότητας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της άδειας πατρότητας.
Ο Παύλος Βλάχος, κάτοχος της θέσης Theodore Papalexopoulos στη βιωσιμότητα στην Alba Graduate Business School, ανέφερε την ανάγκη για μια νέα μορφή ηγεσίας στις εταιρίες, η οποία θα είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες και θα εκτιμά τη συνεισφορά των υπολοίπων, αναγνωρίζοντας τα λάθη.
Ο Πάνος Τσούκαλης, μέλος της World Inequality Database, επεσήμανε τη σημασία της πράσινης μετάβασης στην εργασία και την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών.
Τέλος, ο Κώστας Βαβαρούτας, υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού στην Cenergy Holdings, περιέγραψε την οπτική των επιχειρήσεων σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν.