Περιγράφοντας τους στόχους της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σημειώνει πως σε αυτήν την τρέχουσα θητεία "η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, την ενασχόληση με εμμένοντα προβλήματα και, κυρίως, με την αναζήτηση ακόμα πιο δυναμικής τροχιάς για την κοινωνία και την οικονομία. Θέλουμε οι πολίτες να βλέπουν την αλλαγή τώρα και να μας εμπιστεύονται σε όσα απαιτούν περισσότερο χρόνο να αλλάξουν", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τα φαινόμενα διαπεριφερειακής ανισότητας μέσα στη χώρα, "η κυβέρνηση προχωρά με τη βεβαιότητα ότι η ισόρροπη ανάπτυξη θα αποτελέσει κλειδί για περισσότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη μεσο-μακροπρόθεσμα. Δεν υπηρετούμε βραχύπνοες λύσεις που αφορούν λίγες, μεγάλες πόλεις και ακόμα λιγότερους κλάδους της οικονομίας", διαβεβαιώνει.
Ειδικότερα, "αυτό που τώρα επιχειρείται είναι μία νέα διαδικασία παραγωγής πολιτικής με στενή συνεργασία του πολιτικού κέντρου με την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιδίωξή μας είναι στη νέα Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη να ενσωματώσουμε την οπτική των κατοίκων των περιοχών στο μέγιστο εφικτό βαθμό", επισημαίνει.
Εξειδικεύοντας τους κυβερνητικούς στόχους, ο Θ. Κοντογεώργης υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη σε μία Ελλάδα παραγωγική και δίκαιη, περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή και πάνω από όλα ισχυρή. Αυτό συνοψίζει ένα συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα που πλέον υποστηρίζεται από εκατοντάδες πολιτικές. Οι προτεραιότητες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της κυβέρνησης είναι η διατηρήσιμη ανάπτυξη και αύξηση των εισοδημάτων, η μεγάλη επένδυση στις υποδομές και τις πολιτικές της δημόσιας υγείας, το καλύτερο και αποτελεσματικότερο δημόσιο με ικανότερα στελέχη και αξιοκρατικές διαδικασίες, η στήριξη της νέας γενιάς και της οικογένειας π.χ. με πολιτικές στέγης και, φυσικά, η ισχυροποίηση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό της".
Ταυτόχρονα, συνεχίζει, "ο στόχος της διπλής σύγκλισης, δηλαδή της Ελλάδας με τον πυρήνα της Ευρώπης, και της ελληνικής περιφέρειας με το κέντρο, διατρέχει οριζόντια τις πολιτικές μας και ενσωματώνει τις βασικές 'οργανωσιακές' αλλαγές στη χώρα, όπως ο δικαστικός και ο υγειονομικός χάρτης, ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο κ.α.".
Όσον αφορά τη συνεργασία, τέλος, του Μεγάρου Μαξίμου με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ την χαρακτηρίζει "παραγωγική και εντατική ειδικά για τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες". Είναι, επιπλέον, "αυτονόητο η Προεδρία της Κυβέρνησης να συζητά μαζί τους για τα μεγάλα ζητούμενα των Περιφερειών, πολλά από τα οποία οι ίδιοι καταθέτουν και θεσμικά, με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου".