Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συγκίνηση, σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2024, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και πολλών διπλωματών, η μεγάλη συναυλία της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό (ΕΕΦ) και του Μουσείου Φιλελληνισμού για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα και τους Φιλέλληνες.
Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρόεδρος της ΕΕΦ κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Νίκος Δένδιας και ο Βρετανός πρέσβης κ. Matthew Lodge.
H συναυλία, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας είχε η κα Λίνα Νικολακοπούλου, ξεκίνησε με απαγγελίες ποιημάτων του Λόρδου Βύρωνα και άλλων Ελλήνων και Φιλελλήνων ποιητών από την ίδια, την συγγραφέα και δημοσιογράφο Victoria Hislop, την καθηγήτρια ποίησης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Alicia E. Stallings.
Στο πρώτο μέρος εμφανίσθηκε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και αρχιμουσικό τον κ. Γιώργο Αραβίδη που έπαιξε έργα του φιλέλληνα Βρετανού συνθέτη Tom Smail και τραγούδια και μουσικά ακούσματα Ελλήνων συνθετών ταυτισμένα με τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία.
Σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας προέβαλαν στον τοίχο του Ηρωδείου τα πορτραίτα 80 εμβληματικών Φιλελλήνων, το καθένα με την σημαία της χώρας του.
Ακολούθησε το κουαρτέτο Dryades, με την Σοπράνο Κάτια Πάσχου και πιανίστα τον Αχιλλέα Γουάστωρ, με φιλελληνικά τραγούδια και μουσική που εμψύχωνε το φιλελληνικό κίνημα διεθνώς την περίοδο της Επανάστασης.
Η συναυλία έκλεισε με την Μουσική της Πολεμικής Αεροπορίας με αρχιμουσικό τον Αλέξανδρο Λιτσαρδόπουλο και την χορωδία Βριλησσίων με αρχιμουσικό τον Γιώργο Ζιάκα με μελωδίες του διάσημου Φιλέλληνα συνθέτη, Gioachino Rossini, και τραγούδια από το έργο Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Διονυσίου Σολομού, σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και Χρήστου Λεοντή, με σοπράνο την Σοφία Ζώβα.
Η ΕΕΦ τιμά τον μεγάλο ρομαντικό ποιητή και τους Φιλέλληνες με την ίδρυση του Μουσείου Φιλελληνισμού, την ανέγερση του Μνημείου Φιλελλήνων επί της Βασιλίσσης Σοφίας (μπροστά από το Πολεμικό Μουσείο), που αποτελεί απόφαση της 4ης εθνοσυνέλευσης στο Αργος και τη θεσμοθέτηση ήδη από το 2021 σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, του διεθνούς βραβείου Lord Byron που απονέμεται ετησίως σε τρεις διεθνείς προσωπικότητες.
Η ΕΕΦ και το Μουσείο Φιλελληνισμού, έχουν διοργανώσει εφέτος 20 περίπου αντίστοιχες εκδηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται σχολικοί και αθλητικοί διαγωνισμοί, ομιλίες, συνέδρια (στην Αθήνα και στο Cambridge), εκθέσεις (στη Βουλή των Ελλήνων, την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Μουσείο), συναυλίες, εκδόσεις, κ.α. στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Γερμανία, κλπ.
Η συμβολή του Λόρδου Βύρωνα στην απελευθέρωση της Ελλάδας
Η συμβολή του Λόρδου Βύρωνα στην απελευθέρωση της Ελλάδας ήταν καθοριστικής σημασίας. Το όνομά του, αναμφίβολα, αποτελεί συνώνυμο του φιλελληνισμού διεθνώς για τρεις λόγους.
Πρώτον, με το εμβληματικό του έργο το Προσκύνημα του Childe Harold, έφερε στην επιφάνεια την Ελλάδα, ως κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, εξοικείωσε τη διεθνή γνώμη με αυτή την έννοια-πεποίθηση και οδήγησε προοδευτικά στην υιοθέτηση του αιτήματος ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι και πάλι ελεύθερη!».
Δεύτερον, από τα έργα του πλέον διάσημου αυτού ανθρώπου στον κόσμο, αναδύθηκε ένας νέος ρομαντικός ήρωας, το Παλικάρι τιμωρός της βαρβαρότητας (όπως ο Γκιαούρης). Οι ιδιαίτερα δημοφιλείς παγκοσμίως βυρωνικοί ήρωες κυριάρχησαν στα φιλολογικά σαλόνια, αγαπήθηκαν από το κοινό, αποτυπώθηκαν σε όλες τις μορφές τέχνης, και μόλις ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, ταυτίσθηκαν με Έλληνες αγωνιστές, και έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήματος στην Ευρώπη.
Το 1823, η υπόθεση της ελευθερίας της Ελλάδας αποτέλεσε την τελευταία ευγενή αποστολή που υιοθέτησε ο μεγάλος ποιητής και στον βωμό της οποίας θυσίασε τη ζωή του. Αυτή ήταν η τρίτη και σπουδαιότερη συνεισφορά του στην Ελλάδα, η οποία δρομολόγησε έναν άνευ προηγουμένου σε ένταση και αποτελεσματικότητα ακτιβισμό, τη διαρκή αποστολή οικονομικής βοήθειας και εθελοντών, και μια σειρά διπλωματικών και πολιτικών ενεργειών οι οποίες κορυφώθηκαν στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και οδήγησαν, τελικά, στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Έτσι, ο Λόρδος Βύρων πέρασε δίκαια στο Πάνθεον των ηρώων της Ελλάδας.
Για πληροφορίες: Info@eefshp.org, 210.8094750