29.2 C
Athens
Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Κράμπες: Που οφείλονται και πώς προλαμβάνονται

Το καλοκαίρι πλησιάζει!
Ώρα για Frezyderm αντηλιακα
με την εγγύηση της Pharmarin

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει μυϊκές κράμπες (muscle cramps). Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Τι είναι η μυϊκή κράμπα;

Πρόκειται για μια ξαφνική μυϊκή σύσπαση που συνήθως συμβαίνει:

 • στις γάμπες
 • στους καμπτήρες των δακτύλων των ποδιών
 • σε άλλους μυς

Ο μυς συσπάται (μικραίνει) απότομα και γίνεται σκληρός, κάτι που λέγεται σπασμός. Οι κράμπες είναι σπασμοί που διαρκούν για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον προσβεβλημένο μυ και αισθάνεστε πόνο μέχρι να χαλαρώσει. Για να περάσει ο πόνος πρέπει να τεντώσετε τον μυ που συσπάστηκε (stretching).

Τα κυριότερα συμπτώματα των μυϊκών κραμπών:

Οι μυϊκές κράμπες χαρακτηρίζονται από:

 • Αιφνίδιο και οξύ μυϊκό άλγος (σύσπαση μυός) πιο συχνά στις γαστροκνημίες (γάμπες)
 • Σκληρή διόγκωση του πάσχοντος μυός που είναι ορατή κάτω από το δέρμα
 • Εμφανίζουν διάρκεια λίγων δευτερολέπτων και μπορεί να κρατήσουν έως 15 περίπου λεπτά
 • Μπορεί να επανέλθουν αρκετές φορές μετά το πρώτο επεισόδιο.

Γιατί συμβαίνουν οι μυϊκές κράμπες;

Οι αιτίες που συμβαίνουν οι κράμπες μπορεί να ποικίλουν και συγκεκριμένα μπορεί να οφείλονται:

 • Σε έντονη ή μεγάλης διάρκειας άσκηση που καταπονεί τους μυς και σε άτομα που αθλούνται χωρίς να έχουν κάνει τις κατάλληλες διατάσεις. Σημειώνεται ότι η κράμπα μπορεί να εμφανιστεί είτε άμεσα ή μετά από ώρες.
 • Στην αφυδάτωση, μάλιστα το καλοκαίρι οι κράμπες είναι το συχνότερο σύμπτωμα θερμοπληξίας (ηλίασης).
 • Στην έλλειψη ορισμένων μακροθρεπτικών συστατικών (ασβέστιο, μαγνήσιο).
 • Η ανεπάρκεια ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως της θειαμίνης (Β1), του παντοθενικού οξέος (Β5) και της πυριδοξίνης (Β6), αυξάνει τη πιθανότητα να σας συμβεί κράμπα.
 • Τραυματισμό, είτε στον ίδιο το μυ είτε σε ένα γειτονικό οστό (κάταγμα)
 • Ερεθισμό ενός νεύρου όπως π.χ. στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (συνοδεύεται από πόνο, μούδιασμα), στην διαβητική νευροπάθεια αλλά ακόμα και σε σοβαρότερες νευροεκφυλιστικές νόσους.
 • Κράμπες ανάπαυσης, οι οποίες εμφανίζονται κυρίως τη νύχτα, μετά από μια κουραστική μέρα και ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών.
 • Παρατεταμένη διατήρηση συγκεκριμένης στάσης του σώματος.
 • Χρήση καφεΐνης και αλκοόλ από άτομα που διακατέχονται από στρες και έντονη ψυχολογική φόρτιση.
 • Μετακίνηση υγρών, π.χ. αιμοκάθαρση.
 • Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Νυχτερινές κράμπες στα πόδια

Οι νυχτερινές κράμπες είναι ακούσιες μυικές συσπάσεις που εμφανίζονται στα κάτω άκρα πριν την έλευση του ύπνου ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενδέχεται να παρουσιαστούν σε όλες τις ηλικίες, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι είναι αρκετά συχνότερο φαινόμενο σε άτομα άνω των 50 ετών.

Στα συχνότερα αίτια των νυχτερινών κραμπών, συγκαταλέγονται:

 • Εγκυμοσύνη (ιδιαίτερα μετά των 6ο μήνα)
 • Πλατυποδία
 • Αφυδάτωση
 • Ηλεκτρολυτικές διαταραχές (έλλειψη μαγνησίου)
 • Μεταβολικές διαταραχές (π.χ. διαβήτης, νεφροπάθειες και ηπατοπάθειες)
 • Λήψη φαρμάκων (π.χ. διουρητικά)

Γιατί είναι πιο συχνές το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι συμβαίνουν περισσότερες κράμπες λόγω της αφυδάτωσης. Μια απότομα υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι η αιτία. Αν πάθετε κράμπα στο πόδι σας ενώ κολυμπάτε, γυρίστε ανάσκελα και προσπαθήστε να τεντώσετε το μυ που έχει επηρεαστεί.

Σε ποιες ομάδες ανθρώπων παρουσιάζονται;

Οι κράμπες είναι σπάνιες στα παιδιά και αυξάνονται με την ηλικία και κατά την εγκυμοσύνη. Στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι πιο συχνές το βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επίσης, παρατηρούνται σε αθλητές που κάνουν συχνή χρήση αλκοόλ και καφέ. Η άσκηση χωρίς να ζεσταθούν σωστά οι μυς μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες.

Επίσης, οι κράμπες είναι ένα από τα συμπτώματα που παρουσιάζουν συχνά όσοι έχουν αναιμία και γενικότερα σε όσους έχουν χαμηλό αιματοκρίτη καθώς μπορεί να μη φθάνουν οι απαραίτητες ποσότητες οξυγόνου στους μυς.

Είναι πιο συχνές σε άτομα με υποθυρεοειδισμό. Αν έχετε κράμπες ενώ περπατάτε, μπορεί να οφείλονται σε μειωμένη αιματική ροή στα κάτω άκρα λόγω προβλημάτων στις αρτηρίες σας.

Επιπλέον, η καθημερινή κούραση από τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης, το στρες και η ένταση που βιώνει η έγκυος, η ορθοστασία, η λανθασμένη διατροφή με πλεόνασμα φωσφόρου και έλλειψη στην πρόσληψη ασβεστίου – μαγνησίου, οι ορμονικές διαταραχές λόγω της κύησης, η αφυδάτωση αλλά κι άλλοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο μυϊκών σπασμών και την πρόκληση κράμπας στα κάτω άκρα.

Ακόμα, η δυσκοιλιότητα, το «τράβηγμα» των κοιλιακών μυών, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, η ωορρηξία και ο μετεωρισμός, αποτελούν παράγοντες που ενοχοποιούνται για τους οξείς πόνους στην κοιλιά. 

Πως αντιμετωπίζονται οι μυϊκές κράμπες;

Σε περίπτωση μυϊκής κράμπας αυτό που πρέπει να κάνετε είναι:

 • Διατάσεις των πασχόντων μυών και μαλάξεις με ήπιο μασάζ.
 • Τοποθέτηση κρύου επιθέματος για την χαλάρωση του μυός που υπέστη κράμπα. Αν μετά τη λύση της κράμπας παραμείνει μυϊκός πόνος ή ευαισθησία εφαρμόζετε θερμά επιθέματα ή κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.
 • Αν η κράμπα οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή νευροπάθεια, η λύση βρίσκεται στη θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος.
 • Αν υπάρχει μυϊκός τραυματισμός, ενδείκνυται η χρήση φαρμακευτικών μυοχαλαρωτικών χαπιών.
 • Αν οφείλεται σε έντονη άσκηση, η κατανάλωση νερού ή η λήψη υγρού σκευάσματος πλούσιου σε ηλεκτρολύτες, θα επιφέρει την επιθυμητή ανακούφιση.
 • Η λήψη σκευασμάτων μαγνησίου και Βιταμινών του συμπλέγματος Β, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στις κράμπες της προχωρημένης εγκυμοσύνης

Πώς μπορούμε να τις προλάβουμε;

Αποφυγή αφυδάτωσης

Για να τις αποφύγετε, πίνετε πολλά υγρά. Το πόσο εξαρτάται από το τι τρώτε, το επίπεδο της δραστηριότητάς σας και τον καιρό. Τα υγρά βοηθούν τους μυς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν, διατηρώντας τα μυϊκά κύτταρα ενυδατωμένα και λιγότερο ευερέθιστα. Οι ηλικιωμένοι συχνά δεν πίνουν αρκετό νερό τη νύχτα επειδή θέλουν να αποφύγουν να ξυπνήσουν και να πάνε στην τουαλέτα, καταλήγοντας έτσι να αφυδατώνονται. Κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας, πίνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα. [6]

Προσοχή στη διατροφή

Επειδή οι κράμπες συμβαίνουν όταν ένας μυς δεν μπορεί να χαλαρώσει σωστά λόγω έλλειψης μαγνησίου ή καλίου, αν παθαίνετε συχνά κράμπες κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να σας κάνει καλό να βάλετε στη διατροφή σας τροφές που έχουν περισσότερο κάλιο (π.χ. μπανάνες και πορτοκάλια), μαγνήσιο και ασβέστιο. Ο χυμός καρότου, εκτός του ότι περιέχει σημαντικές ποσότητες σε καροτένια, διαθέτει άφθονα μέταλλα (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο). Μειώστε την πρόσληψη ποτών και τροφών που περιέχουν καφεΐνη, όπως είναι ο καφές και η σοκολάτα.

Αποφύγετε το κρύο

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι παθαίνουν κράμπες τη νύχτα όταν τα πόδια βγουν έξω από τις κουβέρτες. Πράγματι το κρύο μπορεί να συσφίξει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειωθεί η παροχή οξυγόνου, άρα το χειμώνα πρέπει να σκεπάζεστε καλά.

Καθημερινή άσκηση

Μερικές φορές, οι κράμπες στα πόδια μπορούν να προληφθούν με την καθημερινή άσκηση. Η άσκηση των ποδιών σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισής τους. Σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών σας και χαμηλώστε αργά κάνοντας επαναλήψεις. Ίσως σας φανεί χρήσιμο να τεντώνετε τους γαστροκνήμιους μυς πριν πηγαίνετε για ύπνο.

Συμπληρώματα διατροφής

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία είναι πλούσια σε μαγνήσιο (300 mg για γυναίκες και 350-400 mg για άνδρες), είναι ικανή να επιφέρει την επιθυμητή ανακούφιση τόσο προλαμβάνοντας όσο και αντιμετωπίζοντας τις κράμπες.

Μπορούν να υποκρύπτουν ένα σοβαρό πρόβλημα;

Αν οι κράμπες επιμένουν, επισκεφτείτε το γιατρό καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης όπως π.χ. προβλήματα με τις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση) των κάτω άκρων ή κάποια νευρολογική διαταραχή. [6]

Ποιον γιατρό να επισκεφτείτε

Ένας ειδικός νευρολόγος είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας για να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις κράμπες που σας ταλαιπωρούν. Επισκεπτόμενοι, έναν νευρολόγο οφείλετε να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις του τύπου:

 • Πότε εμφανίσατε κράμπες;
 • Πόσο συχνές και σοβαρές είναι οι κράμπες σας;
 • Τυπικά προηγείται κάτι από τις κράμπες σας, όπως ήπια έως έντονη άσκηση;
 • Έχετε ποτέ κράμπες ενώ ξεκουράζεστε ή κατά τη διάρκεια του ύπνου;
 • Το τέντωμα ανακουφίζει από τις κράμπες σας;
 • Έχετε άλλα συμπτώματα, όπως μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα;
 • Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στα ούρα σας μετά την άσκηση;

 

Παραπομπές

Muscle cramp
Leg cramps
Nocturnal Leg Cramps
Muscle Cramps
Serious risks associated with using Quinine to prevent or treat nocturnal leg cramps
Muscle Cramps
Exercise-Associated Muscle Cramps
Magnesium, a treatment for leg cramps?

 

Ροή Ειδήσεων

«Το πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά έδεσε σε λιμάνι της Τουρκίας – Το φορτίο του βρήκε νέο αγοραστή»

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά έδεσε την Τετάρτη στο λιμάνι της Μερσίνας, στην Τουρκία, σύμφωνα με ιστοσελίδες παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, και...

«Βασίλισσα» και υπέρ-πρωταθλήτρια ξανά η Ρεάλ

Η απόλυτη κυριαρχία της Ρεάλ Μαδρίτης επιβεβαιώθηκε και στον 47ο τελικό του UEFA Super Cup, όπου η «βασίλισσα» και περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης έκανε... πάρτι...

Στην καλλιτεχνική κολύμβηση το ελληνικό ενδιαφέρον στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού

Με πληθώρα ελληνικών συμμετοχών, αρχίζει σήμερα, Πέμπτη (11/8) στη Ρώμη το 36ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου. Η πρεμιέρα της διοργάνωσης περιλαμβάνει επτά ελληνικές συμμετοχές στην...

Αποσύρει στο Ευρωμπάσκετ το Νο 14 του Νοβίτσκι η γερμανική ομοσπονδία

Πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης, Γερμανία-Γαλλία, στο Ευρωμπάσκετ, την 1η Σεπτεμβρίου στην Κολονία, η γερμανική ομοσπονδία μπάσκετ θα αποσύρει τη φανέλα με το Νο...

Καλαμάτα: Συνελήφθη 50χρονος για τον τραυματισμό με χημικό υγρό της 49χρονης πρώην συζύγου του

Συνελήφθη απόψε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας, ένας 50χρονος, ο οποίος κατηγορείται για τον τραυματισμό με χημικό υγρό της 49χρονης πρώην συζύγου του, σε...