Μια νέα μάτια αναμένεται να ρίξει η NASA στην ιδέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο διάστημα, με την χρήση ηλιακών κατόπτρων και την μετάδοση της πίσω στην Γη.
Η ιδέα αυτή που ονομάζεται Space-Based Solar Power ή SBSP προτείνει την συναρμολόγηση σε τροχεία γύρω από την Γη, ειδικών τεράστιων διαστημικών κατασκευών εφοδιασμένων με υψηλής απόδοσης φωτοβολταϊκά συστήματα που θα συλλέγουν την Ηλιακή ενέργεια και στην συνέχεια θα την μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Ο ηλεκτρισμός που θα παράγεται θα μετατρέπεται στην συνέχεια σε μικροκύματα τα οποία θα εκπέμπονται μέσω ειδικής κεραίας πίσω στη Γη.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης είναι η σχεδόν 24ωρη παραγωγή ενέργειας, ανεπηρέαστη από τις κακές καιρικές συνθήκες και του κίνδυνους που έχουν οι Γήινες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Μειονεκτήματα είναι το υπερύψηλο κόστος εκτόξευσης και συναρμολόγησης σε τροχεία και η έκθεση τους στους κινδύνους του διαστήματος, όπως μετεωρίτες, διαστημικά σκουπίδια αλλά και η έντονη κοσμική ακτινοβολία.
Η ιδέα είναι αρκετά παλαιά, μία και στην δεκαετία του 1970 η Αμερικανική κυβέρνηση προωθούσε εντατικά την δημιουργία τέτοιων σταθμών για την αντιμετώπιση της τότε πετρελαϊκής κρίσης. Το δυσθεώρητο κόστος και οι τεχνικές δυσκολίες τελικά ματαίωσαν τα σχέδια της.
Η τωρινή ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την ανάγκη για μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και η αντιμετώπιση εν γένει της κλιματικής αλλαγής οδήγησαν την NASA και την Αμερικανική Κυβέρνηση να ξεσκονίσουν τα σχέδια για SBSP. Στόχος της νέας μελέτης είναι να διασαφηνιστεί εάν η πρόοδος στην τεχνολογία αλλά και η μείωση του κόστους εκτόξευσης σε σύγκριση με την δεκαετία του 1970 θα μπορούσαν να καταστήσουν τέτοιες κατασκευές εφικτές σε εύλογο χρονικό διάστημα και κόστος.
Παρόμοιες προτάσεις και ιδέες έχουν εμφανιστεί και από άλλες διαστημικές υπηρεσίες με την JAXA της Ιαπωνίας και την αντίστοιχη Κινέζικη να έχουν δηλώσει σαν μακροπρόθεσμο στόχο την δημιουργία τέτοιων σταθμών.
Γιώργος Παναγάκης