23.6 C
Athens
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Με λαμπρότητα στο Ηράκλειο το gala για τα 90 χρόνια της FIBA

Το καλοκαίρι πλησιάζει!
Ώρα για Frezyderm αντηλιακα
με την εγγύηση της Pharmarin

Του απεσταλμένου μας στο Ηράκλειο, Νίκου Λάκατα

Η Κρήτη αγκάλιασε τους… θρύλους του Μπάσκετ που είχαν σήμερα την τιμητική τους. Στο Gala των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια της FIBA, οι θρύλοι του κρητικού μπάσκετ και οι προσκεκλημένοι Μάικ Μπατίστ και Ντόρον Τζάμσι τιμήθηκαν για τη μεγάλη προσφορά τους στο άθλημα.

Η εκδήλωση ήταν άκρως εντυπωσιακή και συγκινητική, με τους καλεσμένους να ζουν μία βραδιά γεμάτη αναμνήσεις δόξας, χαράς και πολλών επιτυχιών. Η μεγάλη γιορτή έκλεισε με τον πλέον ιδανικό τρόπο. Πυροτεχνήματα έκαναν τη νύχτα μέρα και τα μικρά παιδιά που βρέθηκαν στο GALA απόλαυσαν ένα εντυπωσιακό σόου!

Για την προσφορά τους στο μπάσκετ βραβεύτηκαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, Μάικ Μπατίστ και Ντόρον Τζάμσι, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, βράβευσε τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Επίσης βραβεύτηκε ο γενικός γραμματέας της FIBA, Αντρέας Ζαγκλής, για την προσφορά του στο παγκόσμιο μπάσκετ.  

Παράλληλα βραβεύτηκαν για την προσφορά τους οι Μαρία Γιαλιτάκη, Κατερίνα Γλυνιαδάκη, Αλεξία Τριαλώνη, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Κώστας Γκαγκαουδάκης, Δημήτρης Κοκολάκης, Γιώργος Κουκλάκης, Κώστας Κυριακάκης, Μανώλης Χαλκιαδάκης, Πέτρος Οικονομάκης (έχει αποβιώσει), Δημήτρης Μαυροειδής, Σταύρος Δανιήλ, Δημήτρης Δότσιος, Γιώργος Γιαννουζάκος, Γιάννης Γιαννούλης, Τόλης Κουτρούλιας, Σάκης Τζαλαλής, Χρήστος Κωνσταντινίδης και Μπάνε Πρέλεβιτς. 

Για την προσφορά τους στο μπάσκετ βραβεύτηκαν επίσης οι προπονητές Μιχάλης Δασκαλάκης, Φρόσω Δημητρουλάκη, Γιώργος Καλαφατάκης, Μιχάλης Κανάκης, Γιώργος Μακράκης, Αργύρης Πεδουλάκης, Κώστας Πλευράκης, Νίκος Τούλης. Παράλληλα βραβεύτηκαν οι διαιτητές Γιάννης Μάλαμας, Γιάννης Ράλλης, Νίκη Μαραγκάκη.

Στο Gala παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου, ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Κουνάλης, ενώ έγινε ειδική αναφορά στους Παύλο Βαρζακιάν, Κώστα Διονυσόπουλο και Χάρη Ευαγγελινό για την συνεισφορά τους στο μπάσκετ της Κρήτης. 

Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, στην ομιλία του στο GALA για τα 90 χρόνια της FIBA δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να βρίσκομαι μαζί σας. Αυτά δεν είναι λόγια τα οποία είχα προετοιμάσει, αλλά λόγια από καρδιάς.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα ιδρυτικό μέλος της FIBA, αλλά η Ελλάδα έχει συνεισφέρει και χαράξει με τον δικό της τρόπο τις σελίδες του παγκοσμίου μπάσκετ.

Από την ίδρυση, μέχρι το θαύμα του 1987, έχουμε δει μεγάλες στιγμες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μπάσκετ να συνδυάζονται με το ελληνικό. Η συνεργασία είναι πολύ στενή με την ελληνική ομοσπονδία και είμαστε τυχεροί που ο υπουργός στέκεται δίπλα στο άθλημά μας.

Το Ηράκλειο έχει διοργανώσει δύο Παγκόσμια Πρωτάθλημα Εφήβων. Δεν νομίζω άλλη πόλη να έχει κάνει κάτι παρόμοιο. Επομένως όσοι έχουν έρθει εδώ γίνονται Πρεσβευτές της Κρήτης και της Ελλάδας στον κόσμο.

Είναι ευκαιρία να ονειρευόμαστε για το μέλλον. Η παρουσία εκατοντάδων παιδιών σήμερα και στις επόμενες εορταστικές εκδηλώσεις αναδεικνύει πόσο βαθιά διεισδύει το μπάσκετ σε αυτή την χώρα.

Θα ήθελα να συγχαρώ την ομοσπονδία για την ανάπτυξη στο 3Χ3 και στο γυναικείο μπάσκετ για την ανάπτυξη που έχει κάνει. Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι η διεθνής ομοσπονδία ευχαριστεί θερμά το Δήμο, το Υπουργείο και τις τοπικές αρχές. Μπορεί να κλείσαμε τα 90, αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε». 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην ομιλία του μίλησε για τα 90 χρόνια της FIBA, καθώς και τις πολλές αλλαγές που θα γίνουν στο Ηράκλειο.

«Δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ χαρούμενος γι΄ αυτό το τριήμερο, που είναι η αρχή των εκδηλώσεων για την γιορτή των 90 χρόνων της FIBA. Οταν ανέλαβα το υφυπουργείο Αθλητισμού, δεν το είδα με καλό μάτι.

Ημουν λίγο… βαρύς, γιατί ήταν ένας χώρος που δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα υπηρετήσω. Αυτή η σκέψη έφυγε γρήγορα, γιατί ήθελα όσο μείνω να προσφέρω, να βοηθήσω και να συνεργαστώ με ανθρώπους που θαύμαζα όταν ήμουν μικρός, όπως όλοι. Αυτό έγινε κι έφυγε η αρχική μου σκέψη και σήμερα δεν θέλω να φύγω.

Είμαι πολύ χαρούμενος, καθώς με την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού είμαι σήμερα εδώ. Η αρχή ήταν θυελλώδης, ειδικά με την παλιά διοίκηση της ομοσπονδίας μπάσκετ και στην πλειονότητα των ομοσπονδιών.

Προσπαθήσαμε να δείξουμε σε όλους ότι ο αθλητισμός πρέπει να αλλάξει. Η προσπάθεια έγινε και το αποτέλεσμα ήρθε. Θυμάμαι τα Χριστούγεννα, στα γραφεία της ΕΟΚ, συναντηθήκαμε με τον Αντρέα Ζαγκλη και τον Βαγγέλη Λιολιο για να κάνουμε μια συμφωνία και να δώσουμε μια συνέντευξη Τύπου.

Μέρος της συμφωνία γίνεται σήμερα πράξη. Μάλιστα, όπως ενημερώθηκα, ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκαν το Υπουργείο, η ομοσπονδία και η παγκόσμια ομοσπονδία κι έκατσαν στο ίδιο τραπέζι. Το αυτονόητο έγινε πράξη και τους ευχαριστώ πολύ.  

Νιώθω ιδιαίτερα χαρά, όταν μετά από αυτές τις ενέργειες και τις αλλαγές που έχουμε κάνει, έρχονται άνθρωποι και μου λένε πως δεν είμαστε από τον ίδιο πολιτικό χώρο, αλλά βλέπουμε ότι στον αθλητισμό κάτι αλλάζει. Είμαι χαρούμενος που εξελίσσεται η αθλητική μεταρρύθμιση, είτε σε επίπεδο εξωστρέφειας είτε σε επίπεδο εγκαταστάσεων. 

Εξελίσσονται πολύ σημαντικά έργα στο Ηράκλειο που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια κυρίως, αλλά και το Υπουργείο. Το Παγκρήτιο, που είναι δίπλα μας, θα είναι σύντομα ένα πολύ χρήσιμο στάδιο, θα γίνουν πολλά έργα και δεν θα καλύπτει μόνο το ποδόσφαιρο.

Επίσης να σας πω τις αλλαγές που θα γίνουν στο Λίντο που μας φιλοξενεί σήμερα. Ακριβώς δίπλα θα υπάρχει ένα δεύτερο κλειστό, θα υπάρχουν γήπεδα τένις, σκέιτμπορντ, μπιτς βόλεϊ και δύο γήπεδα 3Χ3.

Ο δρόμος δεν θα είναι άσφαλτος πλεον. Θα γίνει πεζόδρομος με χώρους που θα μπορούν να απολαύσουν οι κάτοικοι της περιοχής. Στο κολυμβητήριο θα γίνει μία δεύτερη πισίνα 30άρα και θα έχουμε ένα κολυμβητικό συγκρότημα, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ

Στις 15 Ιουνίου θα φιλοξενήσουμε μια μεγάλη διοργάνωση στον τόπο μας. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα beach Χάντμπολ Ανδρών-Γυναικών, Εφήβων-Νεανίδων.

Θα γίνει σε ένα μέρος που μέχρι πριν λίγο διάστημα θύμιζε… σκουπιδότοπο, τον Καρτερό. Με την σκληρή δουλειά θα γίνει το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο αγωνισμάτων παραλίας στην Ελλάδα. 

Διεκδικήσαμε, πήραμε και φέραμε εις πέρας μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Οπως το Ράλι Ακρόπολις, τον Ποδηλατικό γύρο και πολλές ακόμα διοργανώσεις που έχουν δώσει άλλη πνοή.

Ηταν στόχος μας να δημιουργήσει το αίσθημα της μεγάλης αθλητικής οικογένειας. Δεν ξέρω αν τα έχουμε καταφέρει, αλλά σίγουρα πολλοί πλέον λένε ότι αθλητισμός στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα άθλημα. Αλλά όλα τα αθλήματα.

Κλείνοντας, θέλω να πω στα νεότερα παιδιά, τους μπασκετικούς μας φίλους. Διαλέξατε ένα άθλημα πολύ ιδιαίτερο. Η Ελλάδα είναι ταυτισμένη με το μπάσκετ, αλλά ακόμα έχει πολύ χώρο για να γράψετε τη δική σας ιστορία.

Δεν μας φτάνει μόνο το παρελθόν, θέλουμε κι άλλα. Αυτό θα συμβεί με τη δική σας μαχητικότητα και τη δική σας αγάπη. Θέλω να ευχαριστήσω τέλος όλους τους αθλητές που έγραψαν ιστορία και τους διαιτητές που είναι κοντά μας. Σας ευχαριστούμε για ό,τι κάνατε για την χώρα μας. Είστε πηγή ενέργειας και μας δώσατε κίνητρα για να αγαπήσουμε κι εμείς τον αθλητισμό».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλης Λιόλιος, αναφερόμενος στην εκδήλωση είπε: «Σήμερα γιορτάζουμε τα 90 χρόνια από την ίδρυση της FIBA.

Μια απο τις ιδρυτικές χώρες ήταν η Ελλάδα. Επιλέξαμε να κάνουμε την πρώτη στάση στο Ηράκλειο, γιατί η εμπειρία που μας έχει δείξει τα τελευταία χρόνια είναι ότι το Ηράκλειο εκπροσωπεί επάξια το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ.

Σήμερα το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα του παγκόσμιου μπάσκετ. Σας ευχαριστώ όλους για την αγάπη σας. Ευχαριστώ όλες τις αρχές της χώρας, καθώς και τον υφυπουργό Αθλητισμού που αγαπάει πολύ τον τόπο του. 

Βλέπω εδώ τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον ευχαριστούμε για όλα. Βλέπω αθλητές που μας χάρισαν μεγάλες χαρές και μας έβγαλαν στους δρόμους. Βλέπω αθλητές που μας έκαναν υπερήφανους και μας έκαναν να ασχοληθούμε με το μπάσκετ.

Αυτό είναι το μπάσκετ κι αυτό γιορτάζουμε σήμερα. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και τα επόμενα τρία χρόνια να είστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουμε οι εθνικές ομάδες να μας βγάλουν στους δρόμους και να θυμηθούμε επιτυχίες όπως το 1987 και το 2005. Επιτυχίες που θα ενώσουν ξανά τον κόσμο».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, από τη μεριά του επισήμανε: «Είμαστε υπερήφανοι που ένα γεγονός όπως το σημερινό γίνεται στην πόλη μας.

Το Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα αθλητικό κέντρο στη Μεσόγειο και πέραν αυτής. Είναι μεγάλη χαρά που έχουμε μεγάλες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με ιδιαίτερα ικανοποίηση είδα ότι οι φιλοξενούμενοι μας είναι ικανοποιημένοι με όσα βίωσαν».

O πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης ΕΑΚ Ηρακλείου, Λευτέρης Ζερβός, στην ομιλία του καλωσόρισε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους: «Καλώς ήλθατε στο ΕΑΚ Ηρακλείου, καλώς ήρθατε στο Κλειστό Γυμναστήριο “Λίντο”.

Θέλω να σας ευχαριστήσω τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους όλων των μελών της Επιτροπής Διοίκησης για την τιμή που μας κάνατε να παρευρεθείτε και να συμμετέχετε σε αυτό το τριήμερο μπασκετικής πανδαισίας, για μικρούς και μεγάλους.

Θα πρέπει να σας εξομολογηθώ την ιδιαίτερη χαρά μου, που φιλοξενούμε στην πόλη μας και στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου τις τριήμερες εκδηλώσεις εορτασμού για τα 90 χρόνια FIBA.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Λ.Αυγενάκη, για την πρωτοβουλία ώστε η σπουδαία αυτή γιορτή του αθλητισμού να γίνει εδώ -αλλά και επειδή μέσα σε αυτό το Κλειστό, μεγαλούργησε η ομάδα μπάσκετ του Ηράκλειο στην Α1 Κατηγορία, η σπουδαία ομάδα της πόλης μας». 

Ροή Ειδήσεων

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Σάμου

Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:24 στον θαλάσσιο χώρο 27 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά από το Βαθύ Σάμου, ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο...

Άμεση πρόκληση για την ακτοπλοΐα η ανανέωση του στόλου της – Αντίστροφη μέτρηση έως το 2030

Η ανανέωση του στόλου της, είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική ακτοπλοΐα. Σύμφωνα με έρευνα της XRTC το 50% των...

Αυστραλία: Ένας άνδρας συνελήφθη έπειτα από πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο της Καμπέρας

Το αεροδρόμιο της Καμπέρας, της πρωτεύουσας της Αυστραλίας, εκκενώθηκε και ένας άνδρας συνελήφθη αφού πυροβολισμοί ακούστηκαν στο κεντρικό τέρμιναλ του κτιρίου, ανακοίνωσε σήμερα η...

Δασικές πυρκαγιές: Ρεκόρ καμένων εκτάσεων φέτος στην Ευρώπη

Ενώ η περίοδος αιχμής των πυρκαγιών δεν έχει ακόμη τελειώσει, ο προσωρινός απολογισμός τους αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ήδη περισσότερα από 6.600.000 στρέμματα...

Πακιστάν vs Ινδία, 75 χρόνια… φαγούρας

    Πριν από 75 χρόνια, η βίαιη διαίρεση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, οδήγησε σε έναν από τους πιο σκληρούς αθλητικούς ανταγωνισμούς στον πλανήτη. Τους...