14.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Ποιος βήχας είναι επικίνδυνος;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα απλό βηχαλάκι μας έχει ταλαιπωρήσει μέρες, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας και την επαφή με τους γύρω μας. Συχνά, αντί να βελτιωθεί η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει, καθώς δεν δώσαμε σημασία και απλά το αποδώσαμε στην αλλαγή του καιρού.

Όμως, ποιος βήχας είναι επικίνδυνος; Με τι μέσα τον αντιμετωπίζουμε; Έχουμε προσέξει και άλλα συμπτώματα; Και πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση και να σας καθησυχάσουμε.

Τι είναι ο βήχας;

Ο βήχας είναι ένας πολύ σημαντικός αντανακλαστικός μηχανισμός άμυνας του αναπνευστικού, απέναντι στον ερεθισμό των αεραγωγών που μας βοηθάει να απομακρύνουμε βλαβερούς μικροοργανισμούς και σωματίδια (π.χ σκόνη, καπνός κ.ά.) που εισέρχονται στους πνεύμονες ή το ανώτερο αναπνευστικό.

Ποια είναι τα στάδια του;

Υπάρχουν τρεις φάσεις στον βήχα:

Εισπνοή (εισπνοή)
Αυξημένη πίεση στο λαιμό και τους πνεύμονες με τις φωνητικές χορδές κλειστές
Μια εκρηκτική απελευθέρωση αέρα όταν ανοίγουν οι φωνητικές χορδές, δίνοντας στο βήχα τον χαρακτηριστικό του ήχο

Καμιά φορά, ο βήχας μπορεί να είναι και σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να υποδηλώνει μολυσματική ασθένεια, όπως το κοινό κρυολόγημα, αλλά υπάρχουν επίσης και μη μολυσματικές αιτίες. Αν λοιπόν εμφανιστεί βήχας, είτε αυτός είναι έντονος είτε όχι, εντοπίστε τις αιτίες του ώστε να τον αντιμετωπίσετε άμεσα.

Ποια είδη βήχα υπάρχουν;

Τα δυο βασικά είδη βήχα είναι ο ξηρός και ο παραγωγικός. Επιπρόσθετα, υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά ενός βήχα, αλλά και συνύπαρξη με καταστάσεις που μπορεί να είναι και η αιτία της εμφάνισής του.

Υπάρχει και ο αιφνίδιος βήχας, ο οποίος συνδέεται με γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε υπομονή ώστε η ίωση να κάνει τον κύκλο της.

Ακόμη, ο βήχας διαχωρίζεται ανάλογα με τη διάρκειά του:

  • Παροξυσμικός Βήχας: έντονος και επίμονος βήχας, που όταν ξεκινήσει δεν σταματάει για ώρα.
  • Οξύς Βήχας: βήχας με διάρκεια μικρότερη από 3 εβδομάδες. Μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις, καρδιαγγειακές παθήσεις, παρόξυνση παθήσεων που προϋπάρχουν.
  • Υποξύς Βήχας: βήχας με διάρκεια μεγαλύτερη από 3 εβδομάδες και μικρότερη από 2 μήνες. Συνήθως πρόκειται για μεταλοιμώδη βήχα που μπορεί να οξύνει προϋπάρχουσες παθήσεις όπως το άσθμα, η ΧΑΠ κ.ά
  • Χρόνιος Βήχας: βήχας με διάρκεια μεγαλύτερη από 2 μήνες. Μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα πνευμονικά αίτια. Πολύ συχνό αίτιο η χρόνια βρογχίτιδα των καπνιστών.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια;

Ξηρός βήχας

Ξηρός βήχας είναι αυτός που δεν παράγει βλέννα ή δεν συνυπάρχει με καταρροή και ερεθίζει τους πνεύμονες και τον λαιμό. Συνήθως κάνει την εμφάνισή του μετά από έκθεση σε κάποιο βακτήριο, ιό ή ερεθιστική ουσία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

Βρογχίτιδα: εδώ έχουμε τον γνωστό βρογχόσπασμο, που προκαλείται από ερεθισμό των βρόγχων.

Μεταλοιμώδης βήχας: εμφανίζεται μετά από κρυολόγημα ή γρίπη και μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες (πάνω από 3 εβδομάδες, συχνά ακόμα και πάνω από 8). Συνήθως νιώθουμε ένα γαργαλητό στο λαιμό, ενώ χειροτερεύει τη νύχτα.

Έκθεση σε αλλεργιογόνα: η εισπνοή ουσιών όπως σκόνη, αναθυμιάσεις, πτητικές χημικές ουσίες, συχνά προκαλεί αντανακλαστικό ξηρό βήχα.

Αλλεργίες: όσοι εμφανίζουν συχνά αλλεργίες, γνωρίζουν ότι μια από τις πρώτες αντιδράσεις είναι ο ξηρός βήχας που συχνά συνοδεύεται με φτέρνισμα, ειδικά στην αλλεργική ρινίτιδα.  Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν στο ύφασμα της κουβέρτας σας, στη σκόνη που έχει το δωμάτιο ή κάποιο αρκουδάκι που κρατάει το παιδί σας στον ύπνο του. Εάν όντως διαγνωστεί αλλεργικός βήχας, φροντίστε να αερίζετε καλά το χώρο σας και να επιλέγετε μαξιλάρια, σκεπάσματα, ακόμα και κουρτίνες από συνθετικά υποαλλεργικά υφάσματα, καθώς τα μάλλινα ή αυτά που περιέχουν πούπουλα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Άσθμα: Χαρακτηρίζεται από χρόνιο βήχα, άλλοτε ήπιο και άλλοτε έντονο. Τις περισσότερες φορές ο βήχας είναι ξηρός και συνοδεύεται από δύσπνοια, συριγμό και σφίξιμο στο στήθος. Ο καπνός, η ρύπανση, η υγρασία και η σκόνη επιδεινώνουν το άσθμα, ενώ το κρυολόγημα και η γρίπη αποτελούν παράγοντες για την εκδήλωση κρίσεων άσθματος. Μάλιστα, πάνω από τέσσερις στους πέντε ασθενείς παρατηρούν επιδείνωση στο άσθμα τους όταν υποφέρουν από κρυολόγημα ή γρίπη. Σε αυτή την περίπτωση αποφύγετε τα αντιβηχικά, καθώς απλά θα καλύψουν το πρόβλημα. Είναι καλύτερα να κάνετε μια επίσκεψη σε έναν πνευμονολόγο.

Ιατρική αγωγή: Υπάρχουν αγωγές που μπορεί να προκαλέσουν ξηρό βήχα, όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου που χορηγούνται σε υψηλή αρτηριακή πίεση. (1)

Απόφραξη αγωγών από εισπνεόμενο αντικείμενο: αυτό συνήθως συμβαίνει σε ευαίσθητες ηλικίες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι και μπορεί να οφείλεται σε κομμάτια τροφών ή φαρμάκων.

Καρδιακή ανεπάρκεια: ο επίμονος ξηρός βήχας μπορεί να είναι ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας.

Τι κάνουμε: Όταν ο βήχας είναι ξηρός φροντίστε να καταναλώνεται πολλά υγρά, ώστε να μαλακώνει ο λαιμός, παστίλιες ή καραμέλες για τον βήχα. Εάν ο λαιμός είναι αρκετά ερεθισμένος μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο σιρόπι για ξηρό βήχα.

Παραγωγικός βήχας

Ως παραγωγικός βήχας ή βήχας με φλέγματα ορίζεται αυτός που παράγει βλέννα και συχνά συνοδεύεται από καταρροή. Μπορεί να είναι είτε εξέλιξη ενός ξηρού βήχα, είτε αποτέλεσμα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού. Ο λόγος που παράγεται βλέννα είναι για να απομακρυνθούν οι ερεθιστικοί παράγοντες από τους πνεύμονες και από τις αεροφόρους οδούς, γι’ αυτό δεν είναι καλό να προσπαθήσετε να καταστείλετε τον παραγωγικό βήχα.

Οι βασικές του αιτίες είναι:

Ιογενείς λοιμώξεις: σε κρυολόγημα ή γρίπη συχνά εμφανίζεται βήχας που οφείλεται στην παρουσία βλέννας (λευκή ή κίτρινη).

Μικροβιακές λοιμώξεις: τέτοιες περιπτώσεις είναι η πνευμονία, η βρογχίτιδα, η ιγμορίτιδα, η φυματίωση, με τη βλέννα να είναι συνήθως πιο σκούρη (πράσινη ή καφέ).

Καούρα: το φαινόμενο αυτό είναι οικείο σε όσους έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια χρόνια πάθηση όπου ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα την επιστροφή των οξέων του στομάχου στον οισοφάγο. Το αποτέλεσμα είναι έντονες καούρες, που συχνά συνοδεύονται και από βήχα. Στην περίπτωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συστήνονται συχνά και μικρά γεύματα, να μην ξαπλώνουμε αμέσως μετά τα γεύματα και να κοιμόμαστε με “ελαφρύ στομάχι”. Με αυτούς τους τρόπους διευκολύνεται η πέψη και μειώνεται το φαινόμενο της παλινδρόμησης. Επιλέξτε επίσης να τοποθετήσετε δυο μαξιλάρια στην πλάτη σας ώστε το σώμα να έχει κλίση όσο ξεκουράζεστε.

Κάπνισμα: αν καπνίζεις, τότε ξέρεις! Ο βήχας του τσιγάρου είναι η προσπάθεια του οργανισμού να απομακρύνει τις τοξίνες που οφείλονται σε αυτό. Ο ερεθισμός από τον καπνό δημιουργεί βλέννα και αυτή με τη σειρά της βήχα προκειμένου να φύγει από το σύστημά μας. Πρόκειται δηλαδή για έναν μηχανισμό άμυνας του οργανισμού ώστε να μας προστατέψει από τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου. Δυστυχώς, εάν ο βήχας είναι έντονος και συχνός, υπάρχει μεγάλη σύνδεση με την

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή αλλιώς ΧΑΠ, μια ασθένεια στην οποία οι ασθενείς δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Βασική αιτία είναι το κάπνισμα και το πιο σύνηθες χαρακτηριστικό της είναι ο βήχας με έντονη απόχρεμψη. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται στους καπνιστές να κάνουν μια σπιρομέτρηση ώστε να εντοπίσουν το μέγεθος του προβλήματος. Επιπλέον, ο παραγωγικός βήχας σε καπνιστή μπορεί να συνδέεται και με χρόνια βρογχίτιδα.

Οξεία ή χρόνια οπισθορρινική καταρροή: όταν έχουμε κάθοδο εκκρίσεων στο πίσω μέρος του λαιμού που ερεθίζουν τον φάρυγγα και πυροδοτούν αντανακλαστικό βήχα. Συχνά, νιώθουμε ότι χρειάζεται συνεχώς να καθαρίσουμε το λαιμό μας.

Τι κάνουμε: μπορείτε να καταναλώσετε και σε αυτή την περίπτωση αρκετά υγρά, ώστε να αραιώσει η βλέννα και να γίνει πιο παραγωγικός ο βήχας. Εάν διακόπτεται ο ύπνος σας από αυτόν, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο αντιβηχικό ώστε να μειωθεί η συχνότητα αλλά όχι να απαλλαγείτε τελείως από αυτόν. Αυτό το τονίζουμε, διότι στόχος είναι να απομακρυνθούν όλες οι εκκρίσεις, μαζί με τα μικρόβια που μεταφέρουν από το αναπνευστικό μας.

Βήχας στα παιδιά

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά αρχίζουν να βήχουν, είτε εξαιτίας κάποιας ίωσης, είτε μέσα στον ύπνο τους, ενίοτε και ξαφνικά. Πώς λοιπόν αντιμετωπίζεται ο βήχας στα παιδιά ανάλογα με την περίπτωση;

Ξαφνικός βήχας: Εάν στο παιδί παρουσιαστεί ξαφνικός έντονος ξηρός ή παροξυσμικός βήχας, το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε είναι μήπως έχει στραβοκαταπιεί κάποιο μικρό κομμάτι από τροφή ή από τα παιχνίδια του. Στην περίπτωση αυτή ζητήστε άμεσα βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει πρώτες βοήθειες ή ακόμα καλύτερα πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Αν δεν γνωρίζετε πώς να χειριστείτε την κατάσταση, μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε μόνοι σας το αντικείμενο, γιατί μπορεί να χειροτερέψετε τα πράγματα. Καλέστε γρήγορα ένα ασθενοφόρο. Ο παροξυσμικός επίμονος βήχας μπορεί να οφείλεται και σε κοκκύτη ή κάποιο άλλο μικροοργανισμό. Τα μάτια του παιδιού συνήθως γίνονται κόκκινα από την προσπάθεια να βήξει και συχνά το χρώμα του προσώπου αλλάζει.

Βήχας που μοιάζει με “γάβγισμα”: Πρόκειται για ξηρό βήχα με μεταλλικό ήχο. Μοιάζει με το γάβγισμα σκύλου και συνήθως εκδηλώνεται ξαφνικά μέσα στη νύχτα. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά έως 3 ετών, καθώς έχουν πολύ στενούς και ευερέθιστους αεραγωγούς. Μπορεί να σχετίζεται με λαρυγγίτιδα ή με κάποια ιογενή λοίμωξη. Τι να κάνετε: Βγάλτε το παιδί έξω να αναπνεύσει καθαρό αέρα ή ανοίξτε το παράθυρο. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό ντους στο παιδί και στη συνέχεια να μείνετε για λίγο μέσα στο δωμάτιο με τους υδρατμούς. Οι υδρατμοί θα το βοηθήσουν πολύ να ηρεμήσει και θα μαλακώσουν τον ερεθισμένο του λαιμό. Μην ξεχνάτε την κατανάλωση πολλών υγρών.

Βήχας με “Σφύριγμα”: Ο βήχας που μοιάζει με σφύριγμα εμφανίζεται παράλληλα με δυσκολία στην αναπνοή. Εξαιτίας συνήθως κάποιας λοίμωξης π.χ. βρογχίτιδα ή πνευμονία,  ο αέρας δυσκολεύεται να βγει από τα πνευμόνια και γι’ αυτό ακούγεται αυτός ο ήχος που μοιάζει με συριγμό. Το ίδιο παρατηρείται και στην περίπτωση που το παιδί έχει άσθμα. Εάν παρατηρήσετε λοιπόν αυτό το είδος βήχα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο, ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση. Εάν ο βήχας του παιδιού συνοδεύεται από πυρετό, εμετό ή πόνο στο στήθος ή αν διαρκέσει πάνω από 2 εβδομάδες, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό.

Γιατί επιδεινώνεται το βράδυ;

Εάν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα από έντονο ξηρό βήχα σε περίοδο που είστε ήδη κρυολογημένοι, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πως σε ένα κρυολόγημα οι νύχτες είναι οι πιο δύσκολες! Όμως, γιατί ο βήχας επιδεινώνεται το βράδυ; Οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:

Ρινική συμφόρηση: Το πιο πιθανό είναι ότι η επιδείνωση οφείλεται σε ξηρότητα του λάρυγγα εξαιτίας της ρινικής συμφόρησης. Όταν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε από τη μύτη, τότε αναγκαστικά μέσα στον ύπνο μας η αναπνοή γίνεται από το στόμα, με αποτέλεσμα να ξηραίνεται η στοματική κοιλότητα, να δημιουργούνται μικροερεθισμοί και να προκαλείται βήχας.

Στάση σώματος: Το γεγονός ότι είμαστε ξαπλωμένοι, κάνει τις βλέννες αυτομάτως να συσσωρεύονται λόγω της βαρύτητας στο πίσω μέρος του λαιμού μας. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιμόμαστε με ένα επιπλέον μαξιλάρι, τις μέρες του κρυολογήματος.

Ξηρασία περιβάλλοντος: Εάν στο δωμάτιο που κοιμόμαστε, το περιβάλλον είναι ξηρό, τότε βήχας επιδεινώνεται. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα.

Πότε πρέπει να μας ανησυχεί;

Συνήθως, ο βήχας εξαλείφεται, ή τουλάχιστον βελτιώνεται σημαντικά, εντός δύο εβδομάδων. Στην περίπτωση που ο βήχας συνεχιστεί για περισσότερο, μπορεί να σημαίνει ότι τα παθογόνα μικρόβια βρήκαν γόνιμο έδαφος για ανάπτυξη και εξέλιξη σε κάτι πιο σοβαρό π.χ. βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Εάν έχετε βήχα που δεν έχει βελτιωθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα, επισκεφτείτε έναν γιατρό, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός πιο σοβαρού προβλήματος. Εάν εμφανιστούν επιπλέον συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • πυρετός
  • πόνοι στο στήθος
  • πονοκέφαλος
  • υπνηλία
  • σύγχυση
  • αίμα στο βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης

Πώς αντιμετωπίζεται με φυσικό τρόπο;

Οι περισσότεροι από εμάς, για μικροενοχλήσεις όπως ο βήχας, προτιμούν να μην καταφύγουν αμέσως σε φαρμακευτική αγωγή, αλλά να δοκιμάσουν να τον κατευνάσουν με φυσικές αλλά αποτελεσματικές μεθόδους.

Οι πιο γνωστές και δοκιμασμένες επιλογές είναι (3):

Μέλι:  Η τροφή-βάλσαμο για το βήχα, το μέλι μαλακώνει το λαιμό και ανακουφίζει από ερεθισμούς. Ανακατέψτε 2 κ.γ. σε ζεστό νερό ή τσάι και καταναλώστε τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.

Ginger: Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το τζίντζερ ανακουφίζει τον ξηρό αλλά και τον ασθματικό βήχα. Προσθέστε μερικές φέτες στο τσάι ή την σούπα σας.

Ατμός: Μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα με τον παραγωγικό βήχα, καθώς ευνοεί την ρευστοποίηση της βλέννας και την απόχρεμψη. Δοκιμάστε ένα ζεστό ντους με ατμό (στη συνέχεια πιείτε νερό για αποφυγή αφυδάτωσης) ή καθίστε πάνω από ένα μπωλ με ζεστό νερό για 5 λεπτά με πετσέτα στο κεφάλι, προκειμένου να παγιδευτούν οι ατμοί. Για καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε βότανα ή αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή δενδρολίβανου.

Γαργάρες με αλατόνερο: Μια από τις παλαιότερες και αποτελεσματικότερες συνταγές, κυρίως για τον παραγωγικό βήχα αλλά και τον πονόλαιμο. Μειώνει τη βλέννα και τα φλέγματα στο πίσω μέρος του νερού. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

Θυμάρι: μια κλασσική επιλογή για το βήχα, τον πονόλαιμο και τη βρογχίτιδα. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα σιρόπια για το βήχα το εμπεριέχουν ως ένα από τα βασικά συστατικά τους. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα ρίχνοντας 2κ.γ. σε ζεστό νερό για 10′. Αποφύγετε το ρόφημα εάν είστε έγκυος.

Υγρά: Τα πολλά υγρά είναι σημείο-κλειδί στην αντιμετώπιση τόσο του βήχα, όσο και ενός πιθανού κρυολογήματος που υποβόσκει. Καταναλώστε ζεστά ροφήματα και σούπες, ζωμούς, τσάι με βότανα ή ακόμα και ζεστό νερό με λίγο λεμόνι και μέλι. Προσοχή, να μην είναι καυτά, για αποφυγή περεταίρω ερεθισμού.

Ποια προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν;

Σίγουρα εάν έχουμε ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή με βήχα, δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προλάβουμε την εμφάνισή του και τη δυσφορία που προκαλεί;

Διαιτητικές αλλαγές

Μια παλαιότερη μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνια αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα(4). Εάν χρειάζεστε βοήθεια για την προσαρμογή της διατροφής σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει ή να σας παραπέμψει σε διαιτολόγο. 

Διακοπή καπνίσματος

Το κάπνισμα είναι μια βασική αιτία για έναν χρόνιο βήχα. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί ο βήχας ενός καπνιστή. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία μεθόδων για διακοπή του καπνίσματος, από gadget έως ομάδες συμβουλών και δίκτυα υποστήριξης. Αφού σταματήσετε το κάπνισμα, θα έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες κρυολογήματος ή χρόνιου βήχα.

Προσοχή στα μικρόβια

Εάν μπορείτε, θα πρέπει να αποφύγετε οποιονδήποτε με μεταδοτική ασθένεια, όπως η βρογχίτιδα, για να αποφύγετε την επαφή με μικρόβια. Επιπλέον, προσέξτε την υγιεινή σας, πλένετε τα χέρια σας συχνά και μην μοιράζεστε σκεύη, πετσέτες ή μαξιλάρια. Εάν έχετε υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης βήχα, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή άσθμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με διαφορετικές στρατηγικές διαχείρισης. Μόλις αντιμετωπιστεί η πάθηση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο βήχας σας εξαφανίζεται ή γίνεται λιγότερο συχνός. (1)

Εάν λοιπόν σας τύχει, πάνω από όλα μην το παραμελήσετε και παρακολουθήστε προσεκτικά τα συμπτώματά σας για μια εύκολη καθημερινότητα χωρίς ενοχλητικό βήχα!

 

Ροή Ειδήσεων

Θεματικά πάρκα των Χριστουγέννων – Ποιες πόλεις κάνουν επανεκκίνηση φέτος

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες πόλεις επενδύουν στα θεματικά πάρκα ενισχύοντας την ελκυστικότητα του προορισμού και δίνοντας περισσότερα κίνητρα σε όσους αναζητούν να...

«Ό Ερλινγκ μας δίνει ενέργεια»

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ πρέπει να βελτιώσει την απόδοσή της εάν θέλει ν΄ απειλήσει την πρωτοπόρο Μπάγερν στο Klassiker που ακολουθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως...

Πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ: Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει κομβικό ρόλο στις παραστατικές τέχνες

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η μουσική αντηχεί σχεδόν παντού: στην εστίαση, σε πανηγύρια, σε διαφόρων ειδών...

Παραλλαγή Όμικρον: Οι ΗΠΑ εξαίρουν «τη διαφάνεια» της Νότιας Αφρικής

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχάρη χθες Σάββατο τη Νότια Αφρική για τη «διαφάνειά της» έναντι του υπόλοιπου κόσμου μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον...

Παραλλαγή Όμικρον: To Ισραήλ έκλεισε τα σύνορα για αλλοδαπούς – Νέα μέτρα από Ελβετία, Κολομβία -Δύο κρούσματα στην Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε...