18.5 C
Athens
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

Τα πάντα για την ενδοδαπέδια θέρμανση και τα μειονεκτήματα της

Για κάθε ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη η ενδοδαπέδια θέρμανση επιλέγεται όλο και από περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιών. Η ίδια συνιστά ένα σύστημα θέρμανσης που θερμαίνει το δάπεδο του σπιτιού και όχι τον αέρα όπως αλλά συστήματα θέρμανσης.

Οι βασικές διατάξεις κατά την εγκατάσταση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ίδιες με εκείνες των συμβατικών συστημάτων ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε καύσιμο. Αρχικά, γίνεται θερμομόνωση του δαπέδου και έπειτα απλώνεται ένα σύστημα σωλήνων, το οποίο μεταφέρει ζεστό νερό σε όλη την επιφάνεια του δαπέδου μετατρέποντας το σε ένα ευρύ θερμαντικό σώμα. Το πάτωμα επομένως μεταφέρει θερμότητα και την κατανέμει ομοιόμορφα σε όλο τον χώρο.

Το σύστημα αυτό θέρμανσης όπως και όλα τα συστήματα θέρμανσης παρουσιάζουν πέρα από  πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Αυτά μπορούν να εξαλειφθούν εφόσον καλύπτουν όλες τις βασικές απαιτήσεις και ανάγκες σας. Παρακάτω λοιπόν, θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα μειονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Ενδοδαπέδια θέρμανση: Ποια είναι τα μειονεκτήματα της;

  1. Υψηλό κόστος εγκατάστασης ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί το πιο ακριβό σύστημα θέρμανσης από άποψη εγκατάστασης από όλα τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης. Ωστόσο το υψηλό κόστος εγκατάστασης της δεν συνεπάγεται και υψηλό κόστος λειτουργίας. Μακροπρόθεσμα γίνεται η απόσβεση της χάρη στην εξοικονόμηση καύσιμου που χρησιμοποιεί και την απόδοση που προσφέρει. Το κόστος λειτουργίας της είναι πολύ χαμηλότερο από το καλοριφέρ και αυτό έχει πάντα να κάνει με ο αν το σπίτι είναι δικό σας και αν πρόκειται να μείνετε σε αυτό για πολλά χρόνια.

Αναφορικά με τον χρόνο εγκατάστασης της ενδοδαπέδιας θέρμανσης ο συνολικός χρόνος από την έναρξη εργασιών, την τοποθέτηση των σωλήνων έως και το τελικό δάπεδο που είναι έτοιμο για την τοποθέτηση του επιλεγμένου υλικού, όπως πλακάκι, μάρμαρο, Laminate, ξύλο και ότι έχετε επιλέξει συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου ελέγχου πίεσης και φυσικής ή τεχνίτης ξήρανσης του δαπέδου, μπορεί να ξεπεράσει και τον έναν μήνα.

Να αναφέρουμε επίσης πως ένας περιορισμός της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ότι στα μικρά δωμάτια 3-4 τ.μ είναι δύσκολο να τοποθετηθούν μεγάλα κυκλώματα. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με την προσθήκη ενός θερμαντικού σώματος, όπως συνηθίζεται, ιδιαιτέρα στην περίπτωση του μπάνιου.

  1. Δε ενδείκνυται για περιοχές με ήπιο κλίμα ή με συχνές αλλαγές της θερμοκρασίας

Αν ζείτε σε μια περιοχή με ήπιο σχετικά κλίμα ή με κλίμα που μεταβάλλεται τακτικά, η τοποθέτηση ενδοδαπέδιας θέρμανσης δεν ενδείκνυται. Μπορείτε να επιλέξετε πιο συμβατά συστήματα θέρμανσης παρά να επενδύσετε σε κάτι που δεν θα το χρησιμοποιείτε συχνά.

Επίσης, η ενδοδαπέδια θέρμανση χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ζεστάνει το χώρο πράγμα που συνιστά ένα ακόμη αποτρεπτικό παράγοντα επιλογή της αν στην περιοχή που ζείτε παρατηρούνται έντονες και συχνές μεταβολές της θερμοκρασίας την ίδια μέρα. Το σύστημα αυτό δεν είναι άμεσο ενώ απαιτείται και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απόσβεσης από το κόστος εγκατάστασης της ειδικά αν δεν το χρησιμοποιείτε πάνω από πέντε ώρες ημερησίως.

Αποτελεί ένα σύστημα επομένως για εφαρμογές θέρμανσης με αρκετές ώρες λειτουργίας ημερησίως ώστε να είναι αποδοτικό τόσο όσον αφορά τη θέρμανση την οποία προσφέρει όσο και για να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους λειτουργίας του.

  1. Απαιτεί αρκετή ώρα για να ζεστάνει έναν χώρο

Ακόμη ένα από τα μειονεκτήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι πως χρειάζεται να περάσει ορισμένος χρόνος από τη στιγμή που θα τη βάλουμε σε λειτουργία, για να αποδώσει. Δηλαδή απαιτεί αρκετή ώρα για να ξεκινήσει να ζεσταίνει το χώρο και αυτό συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να διακοπεί η λειτουργία της προκειμένου να αποδώσει καλύτερα. Στο σπίτι σας στην εξοχή δεν το συνιστούμε αν δεν χρειάζεστε για την θέρμανση τω χωρών σας πάνω από πέντε με έξι ώρες ημερησίως, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι επειδή υπάρχει θερμοστάτης, μπορείτε απλά να το αφήνετε ανοιχτό συνεχώς. Έτσι θα έχετε ζεστό σπίτι όλη μέρα, καθώς αυτός θα λειτουργεί κάθε φορά που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το επιθυμητό επίπεδο.

  1. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση χαλιών ή μοκέτας

Στην εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης δεν μπορούν να τοποθετηθούν χαλιά και μοκέτες στο δάπεδο. Τα χαλιά εμποδίζουν και καθυστερούν την ακτινοβολία της θερμοκρασίας στο σπίτι. Αυτό όπως καταλαβαίνετε μειώνει την απόδοση του συστήματος με αποτέλεσμα το σπίτι σας να μην είναι αρκετά ζεστό.

Αν αγαπάτε τα χαλιά και την αισθητική τους τότε θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τον παράγοντα/μειονέκτημα αυτό. Ενώ αν θέλετε και τα δύο υπάρχει η δυνατότητα αν σε κάποια συγκεκριμένα δωμάτια να τοποθετηθεί κάποιο χαλί, να τοποθετηθούν στα συγκεκριμένα σημεία πυκνότερες σωληνώσεις ώστε να είναι πιο αποδοτική η θέρμανση.

  1. Η ενδοδαπέδια θέρμανση συνιστά σύστημα υψηλής αδράνειας

Τι σημαίνει ότι συνιστά ένα σύστημα υψηλής αδράνειας; Η ενδοδαπέδια θέρμανση απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας για τη μεταβολή της θερμοκρασίας του χώρου κατά ένα βαθμό Κελσίου σε αντίθεση με το συμβατικό σύστημα θέρμανσης. Στα κλασσικά θερμαντικά σώματα έχουμε συνηθίσει ο χρόνος απόδοσης της θέρμανσης να είναι σχεδόν άμεσος, με το που ανάβουμε τον διακόπτη τα καλοριφέρ ζεσταίνουν κατευθείαν τον χώρο.

Στην ενδοδαπέδια θέρμανση όμως απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέραμε και άνωθεν συνίσταται ο θερμοστάτης να παραμένει σε σταθερή ρύθμιση. Θα πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται μόνο την πρώτη φορά που ανάβουμε το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Τέλος, η αδράνεια της υπάρχει και όταν χάνει θερμοκρασία που είναι πιο αργή από τα θερμαντικά σώματα τα οποία κρυώνουν αμέσως και δεν προσφέρουν ενεργειακά στον χώρο.

  1. Έχει απαιτήσεις τακτικής συντήρησης

Η ενδοδαπέδια θέρμανση έχει απαιτήσεις συντήρησης σε ετήσια βάση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα, καθώς η συντήρηση των εξαρτημάτων του λεβητοστασίου και των σωληνώσεων προσαγωγής είναι κοινό προαπαιτούμενο και στα συμβατικά συστήματα, ωστόσο αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την σωστή λειτουργία του συστήματος, λόγω της συνθήκης υψηλής αδράνειας.

  1. Εγκατάσταση από μη εξειδικευμένο προσωπικό χωρίς εμπειρία

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ως προς την επιλογή της εταιρείας και του προσωπικού που θα αναλάβει το έργο της εγκαταστάτης ενδοδαπέδιας θέρμανσης στο σπίτι σας. Πέρα από την σωστή επιλογή του κατάλληλου συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης και η επιλογή του κατάλληλου μηχανικού ή εταιρείας παίζει καθοριστικό ρόλο.

Σαφώς και υπάρχουν κανόνες για την ορθή εγκατάσταση του ενδοδαπέδιου συστήματος που πρέπει να τηρούνται για να μην υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον, με το πιο σημαντικό την βλάβη κάποιου σωλήνα και την διαρροή αυτού. Αυτό θα φέρει μεγάλη αναστάτωση σε σας και το στην οικογένεια σας για αυτό και σας προτρέπουμε να επιλέξετε εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στο χώρο και ειδικά στην εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Η σχεδίαση και μελέτη του συστήματος δίνει αποτελέσματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν προσεγγιστικά ή με το μάτι από τον εγκαταστάτη. Χρειάζεται επαγγελματισμός και κατάρτιση ώστε να γίνει ορθή όδευση των σωλήνων καθώς και σωστή και αποδοτική χρήση του συστήματος.

  1. Προβλήματα στην ενδοδαπέδια θέρμανση από την χρήση μη ποιοτικών υλικών

Η ποιότητα των υλικών καθορίζει σημαντικά και το τελικό αποτέλεσμα ενός  έργου, πόσο μάλιστα ενός έργου υψηλού κόστους και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως αυτό της ενδοδαπέδιας θέρμανσης.  Στην αγορά όμως δυστυχώς κυκλοφορούν συστήματα πολύ οικονομικά με χειρότερα χαρακτηριστικά των προβλεπόμενων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν πληρούν καν τις βασικές προδιαγραφές.

Για αυτό όπως τονίσαμε και παραπάνω χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του συστήματος, των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και του επαγγελματία εγκαταστάτη. Για τους ίδιους λόγους παρατηρείται και μείωση στον απαραίτητο εξοπλισμό που συνοδεύει τα ενδοδαπέδια συστήματα πχ. μη χρήση τρίοδης ή τετράοδης βάνας ανάμειξης και ψηφιακός ή ηλεκτρονικός τρόπος ελέγχου της θερμοκρασίας προσαγωγής.

  1. Τρύπημα σωλήνα και επιδιόρθωση

Αν τρυπήσει ο σωλήνας δεν χρειάζεται να αλλάξετε όλο το δάπεδο ωστόσο σαφώς και υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό σε ένα τέτοιο σύστημα. Βλάβες άλλωστε παρουσιάζουν όλα τα συστήματα θέρμανσης.

Μπορεί αυτό να συμβεί επειδή μπορεί να τοποθετήσατε κάτι στο δάπεδο και να τρύπησε κάποιος σωλήνας. Εκεί είναι εμφανή το πρόβλημα και η επέμβαση γίνεται τοπικά. Πιο συγκεκριμένα, συνήθως σπάμε ένα μέρος στο πλακάκι, επεμβαίνουμε τοπικά και φτιάχνουμε την διαρροή.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να εμφανιστεί βλάβη και τρύπημα στον σωλήνα είναι επειδή θα έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία αυτού. Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούμε να το καταλάβουμε από την υγρασία που θα δημιουργηθεί, από το νερό που θα χάνεται από το σύστημα καθώς και από ότι δεν θα ζεσταίνεται επαρκώς ο χώρος. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος γίνεται  χρήση θερμοκάμερας μέσω της οποίας μπορούμε να δούμε με μεγάλη ακρίβεια που βρίσκεται η διαρροή και να επεμβαίνουμε τοπικά στην βλάβη.

  1. Ενδοδαπέδια θέρμανση και υλικό δαπέδου

Σε περίπτωση που θέλετε να επιλέξετε ενδοδαπέδια θέρμανση με ξύλινο πάτημα υπάρχει ένας μικρός περιορισμός στο πάχος του φυσικού ξύλου το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 17mm-18mm. Αυτό δεν αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα ή μειονέκτημα αλλά το αναφέρουμε ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα.

Το πλακάκι από την άλλη δεν παρουσιάζει κανέναν περιορισμό διότι αυτό έχει τον καλύτερο συντελεστή θερμικής αντίστασης. Ενημερώστε λοιπόν, από την αρχή τον μηχανικό και την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο σας, για το ποιο θα είναι το τελικό δάπεδο και το υλικό αυτού, για να μπορέσει να προχωρήσει σε σωστό σχεδιασμό της εγκατάστασης .

Όλα τα παραπάνω μειονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης αποτελούν παράγοντες που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πριν αποφασίσετε την επιλογή του συστήματος αυτού θέρμανσης. Ελπίζουμε να σας δώσαμε βασικές πληροφορίες και κατευθύνσεις ώστε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή και για το δικό σας σπίτι.

Ροή Ειδήσεων

Έπιασε κορυφή η Σοσιεδάδ

Με γκολ του Λομπέτε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, η Σοσιεδάδ πήρε δύσκολη νίκη στο «Ανοέτα» με 1-0 επί της Μαγιόρκα και ανέβηκε στην...

Στην κορυφή με… λαχτάρα η Μίλαν

Η Μίλαν ανέβηκε στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος, με παιχνίδι περισσότερο από τη Νάπολι, αφού προηγουμένως χρειάστηκε να κάνει μια πολύ μεγάλη ανατροπή στο...

Κανένα πρόβλημα για Ολυμπιακό και Μίλωνα

Οι φιλοξενούμενοι ήταν πιο δυνατοί από τους γηπεδούχους κι έτσι Ολυμπιακός και Μίλωνας έφυγαν νικητές από το Ηράκλειο και τη Βέροια, αντίστοιχα με το...

Γιαννόπουλος: «Συγχαρητήρια στους συντελεστές της νέας παγκόσμιας διάκρισης»

Υπερήφανος και ιδιαίτερα χαρούμενος για τη νέα μεγάλη διάκριση της ελληνικής υδατοσφαίρισης, δηλαδή την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων Γυναικών στη...

«Ψάχνεται» για αντικατάσταση του Γούλριτζ ο Ηρακλής

Στη μεταγραφική αφορά για την αντικατάσταση του Ράιαν Γούλριτζ βγαίνει ο Ηρακλής. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν ικανοποιεί με την παρουσία του στην ομάδα τον...