25.1 C
Athens
Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

7 +1 λόγοι για να επιλέξεις και εσύ μια κούπα από μπαμπού

Οι κούπες μπαμπού έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο και στην Ελλάδα. Συνιστούν εξαιρετικές επιλογές για κρύα ή ζεστά ροφήματα και το σημαντικότερο όλων αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική ενάντιας στα πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια μιας χρήσης. Ενώ ευθύς εξαρχής είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι κάθε κούπα μπαμπού έχει κατασκευαστεί από 100% βιοδιασπώμενα, ανακυκλώσιμα και φυτικής προέλευσης υλικά.
Αναφορικά με το μπαμπού αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί μια φυσική ίνα που αποσυντίθεται όταν επιστρέφει στην γη, χωρίς φυσικά να την μολύνει. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια κούπα μπαμπού χρειάζεται σχεδόν έναν χρόνο για να αποσυντεθεί και αυτό είναι ένα από τα βασικότερα οφέλη της καθώς οι κοινές κούπες ή ποτήρια μια χρήσεως χρειάζονται πάνω από 50 χρόνια για να αποσυντεθούν. Ενώ παρατηρείται ότι ορισμένα πλαστικά είδη take away, γνωστά και ως micro-plastics δεν αποσυντίθενται σχεδόν ποτέ.

Εμείς λοιπόν, ετοιμάσαμε έναν κατάλογο με 7 + 1 λόγους για να επιλέξεις και εσύ μια κούπα από μπαμπού για να απολαμβάνεις καθημερινά τα ροφήματα σου, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι μόνο.

Πρώτος λόγος: Επιλέγοντας μια κούπα μπαμπού προστατεύεις το περιβάλλον

Είναι θεμελιώδης υποχρέωση και μέλημα μας να προστατεύουμε το περιβάλλον και τον φυσικό μας πλούτο, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πλήθος φυσικών καταστροφών καθώς και υποβάθμιση από ακραίες βιομηχανικές και υπερκαταναλωτικές δραστηριότητες. Η υιοθέτηση επομένως οικολογικών συνηθειών και αγορά φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων είναι βασικές προϋποθέσεις για την απόκτησης μια οικολογικής συνείδησης.

Τα οφέλη που έχουν οι κούπες μπαμπού επομένως είναι πολλά. Αρχικά, το μπαμπού ως φυτό μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον μεγάλης κλίμακας και απορροφά ορυκτά του εδάφους και φυσικά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο κ.α. Τα ορυκτά είναι πιο διαλυτά στο νερό με αποτέλεσμα όταν ο ξυλάνθρακας μπαμπού τίθεται στο νερό της βρύσης τα αλογόνα φυσικά μέταλλα να διαλύονται στο νερό για να αυξήσουν το pH του και να παράγουν φυσικά μέταλλα.

Για τον λόγο αυτό, το μπαμπού χρησιμοποιείται διεθνώς και για τον καθαρισμό του νερού καθώς διαμορφώνει τις κατάλληλες τιμές pH σε αυτό. Απορροφά επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο ρύζι και απελευθερώνει φυσικά μεταλλικά στοιχεία. Αντιλαμβάνεσαι επομένως πως επιλέγοντας μια κούπα από μπαμπού χρησιμοποιείς ένα φυσικό υλικό που όταν επιστρέψει στο έδαφος δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον σε καμία περίπτωση.

Δεύτερος λόγος: Μια κούπα μπαμπού κατασκευάζεται από φυσικά και φιλικά για το περιβάλλον υλικά

Πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι κούπες μπαμπού κατασκευάζονται από φυσικά και φιλικά για τον πλανήτη υλικά. Ένας μεγάλος αριθμός από κούπες μπαμπού που θα βρείτε στο e-shop μας κατασκευάζονται από το φυτικό υλικό PLA. Τo PLA ή πολυγαλακτικό οξύ παρασκευάζεται από δεξτρόζη (ζάχαρη) που εξάγεται από φυτικής προέλευσης υλικά. Ενώ όλες μας οι κούπες είναι οικολογικές και όλα μας τα προϊόντα προέρχονται από εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον και τηρούν όλες τις ευρωπαϊκές και διεθνείς προδιαγραφές στην κατασκευή κουπών από μπαμπού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι οικολογικές κούπες Bioloco οι οποίες δεν περιέχουν μελαμίνη ούτε BPA και έχουν παραχθεί με θετικό για τo κλίμα τρόπο.

Οι κούπες μπαμπού χάρη στα υλικά τους είναι άοσμες και άγευστες. Παράγονται επίσης από φυσικές ίνες μπαμπού, που είναι ένας από τους πιο βιώσιμους πόρους του πλανήτη και σκόνη καλαμποκιού. Συνολικά τα Bamboo Cups είναι η ιδανική εναλλακτική λύση αντί της συνηθισμένης κούπας μιας χρήσης και εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον.

Τρίτος λόγος: Διάλεξε τη δική σου κούπα μπαμπού και πες τέρμα στα πλαστικά μιας χρήσης

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου τα πλαστικά μιας χρήσης επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον με αποτέλεσμα να αποτελούν μια από τις σπουδαιότερες πηγές μόλυνσης αυτού. Η πιο συνηθισμένη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης, ειδικά στην Ελλάδα, είναι τα πλαστικά ποτήρια του take away καφέ. Τα πλαστικά αυτά κάνουν πάνω από 50 χρόνια για να διαλυθούν, ενώ πολύ συχνά καταλήγουν σε θάλασσες και δάση.

Επιπλέον, πολλά ζώα της θάλασσας και όχι μόνο καταναλώνουν μη γνωρίζοντας τα πλαστικά αυτά με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Ήρθε λοιπόν, η στιγμή να πεις τέρμα στα πλαστικά μιας χρήσης και να επιλέξεις την δική σου κούπα από μπαμπού.

Τέταρτος λόγος: Μια κούπα μπαμπού κρατάει σε ιδανική θερμοκρασία το ρόφημα μας

Ένας ακόμη λόγος για να επιλέξεις μια κούπα μπαμπού είναι επειδή θα κρατάει πάντα στην ιδανική θερμοκρασία το ρόφημα σου. Ανεξάρτητα με την εξωτερική θερμοκρασία, αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, οι κούπες μπαμπού έχουν κατασκευαστεί ώστε να διατηρούν σταθερή την θερμοκρασία του ροφήματος μας. Σε αντίθεση με τα πλαστικά μιας χρήσης που επηρεάζονται άμεσα από την εξωτερική θερμοκρασία με αποτέλεσμα έτσι να αλλοιώνεται πολύ γρήγορα και το ρόφημα μας.

Υπάρχουν επίσης και θερμοί από μπαμπού που κρατούν δροσερό το νερό όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέροντας μια φιλική για το περιβάλλον εναλλακτική ενάντιας των πλαστικών μπουκαλιών με νερό. Στο site μας θα βρείτε διαφορά είδη και προτάσεις σε θερμούς και παγούρια κατασκευασμένα τόσο από μπαμπού όσο και από ανοξείδωτο υλικό.

Πέμπτος λόγος: Διάλεξε το δικό σου αγαπημένο σχέδιο
Μια κούπα μπαμπού όπως αναφέραμε και παραπάνω διαθέτει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Πέρα των άλλων χαρακτηριστικών της διατίθεται σε πάρα πολλά σχέδια και χρώματα, δίνοντας σου έναν ακόμη λόγο για να επιλέξεις την δική σου αγαπημένη. Οι προτάσεις μας σε σχεδία είναι αναρίθμητες και ανανεώνονται συνεχώς ώστε να σου προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εναλλακτικές. Επιλέγοντας το δικό σου αγαπημένο σχέδιο θα προσθέσεις χρώμα και αισιοδοξία στην κάθε σου ημέρα. Μια επαναχρησιμοποιούμενη κούπα σε χαρούμενες χρωματικές αποχρώσεις και με quotes είναι ότι χρειάζεσαι για να έχεις πάντα θετική διάθεση καθώς θα σε τονώνει κάθε φορά που την αντικρίζεις.

Ενώ να σημειώσουμε ότι βγαίνουν σε πάρα πολλά μεγέθη ώστε να επιλέξεις αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στην καθημερινή σου κατανάλωση καφέ, τσάι ή οπουδήποτε άλλου ροφήματος. Αν είσαι λάτρης του καφέ ή του τσάι και αγαπάς να απολαμβάνεις ένα από τα ροφήματα αυτά σε καθημερινή βάση τι καλύτερο από το να έχεις πάντα μαζί σου την αγαπημένη σου κούπα από μπαμπού. Μπορείς να την έχεις στο αυτοκίνητο, στη δουλειά, στη βόλτα, στις διακοπές και φυσικά σε κάθε ταξίδι σου.

Πλέον άλλωστε και στην χώρα μας δεν φαίνεται παράξενο να πας σε καφετέρια και να ζήτησης να σου φτιάξουν το αγαπημένο σου ρόφημα στην δική σου κούπα. Το αντίθετο μάλιστα όλο και περισσότερες καφετέριες ενθαρρύνουν του πελάτες τους να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες κούπες και ποτήρια.

Έκτος λόγος: Οι κούπες από μπαμπού έχουν καπάκι ασφαλείας και έτσι αποφεύγονται τα ατυχήματα

Πολύ συχνά όταν αγοράζουμε ροφήματα take away λερωνόμαστε λόγω διάφορων διαρροών. Δεν φταις εσύ για αυτό αλλά το πλαστικό και η ποιότητα κατασκευής του. Το καπάκι τις περισσότερες φορές δεν είναι σταθερό με αποτέλεσμα να χύνεται το ρόφημα και να λερώνεσαι. Ειδικά μέσα στο αυτοκίνητο που βρίσκεσαι καθοδόν για τη δουλεία σου ή προς κάποιο ραντεβού πολύ συχνά ο καφές σου χύνεται λερώνοντας όλο το αμάξι αλλά και τα ρούχα σου.

Ανάμεσα λοιπόν στα πλεονεκτήματα που έχουν οι οικολογικές κούπες μπαμπού είναι ότι έχουν καπάκι ασφαλείας κι έτσι αποφεύγονται διαφορά ατυχήματα όπου και αν είσαι. Έχουν επίσης σταθερό κράτημα, ώστε να μην γλιστράνε εύκολα από τα χέρια. Μια κούπα λοιπόν, φτιαγμένη από ανανεώσιμες ίνες μπαμπού και άμυλο ξεχωρίζει για το ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό της αλλά και για το επανασφραγιζόμενο καπάκι ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές και οι λεκέδες.

Έβδομος λόγος: Είναι περισσότερο υγιεινές και μπορούν να πλυθούν και στο πλυντήριο πιάτων

Ο έβδομος λόγος για να επιλέξεις ένα bamboo cup είναι επειδή είναι περισσότερο υγιεινό από τα κοινά πλαστικά μιας χρήσης. Αυτά έχουν κατασκευαστεί από 100% φυσικό μπαμπού που είναι ισχυρό και ανθεκτικό ώστε να μην αναπτύσσει μικρόβια. Μπορούν φυσικά να ξαναχρησιμοποιηθούν με ασφάλεια όσες φορές επιθυμείς καθώς πλένονται άφοβα στο πλυντήριο πιάτων.

Αν αναρωτιέσαι πώς να διατηρήσεις την κούπα σου από μπαμπού καθαρή η απάντηση είναι απλή. Πλένεται με χλιαρό νερό και σφουγγάρι στο χέρι. Αν θεωρείς ότι έχει μυρωδιά από κάποιο ρόφημα, άφησε την 5 λεπτά με χλιαρό νερό και ξύδι κι έπειτα ξέπλυνε την κανονικά με υγρό πιάτων. Αν έχεις πιει το ρόφημα σου, αλλά θα αργήσεις μέχρι να επιστρέψεις σπίτι, καλό είναι να την ξεπλύνεις με λίγο νερό, ώστε να αποφύγεις τις οσμές που θα κρατήσει και την τυχόν συσσώρευση μικροβίων ειδικά αν έχεις βάλει γάλα μέσα σε αυτήν.

Σε γενικές γραμμές, οι κούπες από μπαμπού μπορούν να σε συνοδευόσουν σε κάθε στιγμή της ημέρας σου διαθέτοντας πανέμορφα σχέδια τα οποία έχουν σχεδιαστεί με φυσική βαφή φυτών, ασφαλής και μη τοξική, με επιπλέον ιδιότητες κατά της μούχλας και των ακάρεων.
Όγδοος λόγος: Οι κούπες από μπαμπού είναι ένα από τα μεγαλύτερα trends.

Φυσικά και θα αναφερθούμε και στον μεγάλο αντίκτυπο που έχουν οι κούπες από μπαμπού και συνολικά όλα τα προϊόντα από μπαμπού στα social media και όχι μόνο. Σπουδαίοι καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνής σκηνής επιλέγουν επαναχρησιμοποιημένες κούπες για να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους ρόφημα.

Οι αναρτήσεις στο Instagram είναι επίσης πολλές και εστιάζουν στο πόσο καλαίσθητες και εξαιρετικά φιλικές προς το περιβάλλον είναι οι κούπες από μπαμπού. Είναι σημαντικό να εστιάζουμε άλλωστε στην μεγάλη επιρροή που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γίνουν μεγάλα trends πρωτοποριακά προϊόντα.

Ροή Ειδήσεων

Η εορτή της Πεντηκοστής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Πεντηκοστής, σήμερα, στον Πατριαρχικό Ναό, συλλειτουργούντων των Αρχιερέων Φιλαδελφείας Μελίτωνος, Μυριοφύτου και...

ΕΕ-ΕΜΑ: Προς το παρόν τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί προστατεύουν από τα στελέχη που κυριαρχούν στην ΕΕ

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου για την COVID19, της Moderna, στους νέους...

Γαλλία-Περιφερειακές εκλογές: Η ακροδεξιά σε πλεονεκτική θέση εκκίνησης, η αποχή αναμένεται σε επίπεδα ρεκόρ

Η ακροδεξιά σε pole position, ενόψει μιας αποχής ρεκόρ: οι Γάλλοι ψηφίζουν, σήμερα, λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές, για τον πρώτο...

Αεροπορική… υποστήριξη στον Ντόνιελ Μάλεν

Ένα αεροπλάνο με πανό, παρέδωσε μήνυμα στον προπονητή της Εθνικής Ολλανδίας Φρανκ ντε Μπουρ!  Σήμερα, στη διάρκεια της προπόνησης των «οράνιε», ένα αεροπλάνο πέταξε πάνω...

Μαντσίνι: «Καλύτερα… δε γίνεται»

Ρομπέρτο Μαντσίνι (προπονητής Εθνικής Ιταλίας): «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πάει καλύτερα. Ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει περισσότερα γκολ, αλλά ήταν εξαιρετικά καυτό...