19.6 C
Athens
Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Σύνοδος Κορυφής: Αναζητείται συμβιβαστική λύση

Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα περάσουν δύο 24ωρα εντατικών και δύσκολων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρουν τη «χρυσή τομή», να κάνουν συμβιβασμούς και να συμφωνήσουν τόσο για τη μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Η Ελλάδα προσέρχεται, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής με φυσική παρουσία από όταν ξέσπασε η πανδημία, με τις εξής βασικές θέσεις:

να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  να διατηρηθεί η προτεινόμενη αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων (500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια) καθώς και  να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε όλες τις διμερείς και πολυμερείς επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες υποστήριζε – και υποστηρίζει- σταθερά ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά όπως επίσης ότι από τις Βρυξέλλες οι ηγέτες δεν πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βρουν συμβιβαστική λύση εν μέσω διαφωνιών σε βασικά ζητήματαόπως

το συνολικό ύψος των κονδυλίων  τα κριτήρια διανομής  την αναλογία επιχορηγήσεων/δανείων.

Διαφωνίες καταγράφονται και στους όρους τους οποίους πρέπει να πληρούν οι χώρες προκειμένου να λάβουν χρήματα όπως και ποιος θα έχει την «εξουσία» για τα χρήματαπου θα εκταμιεύονται.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις των ηγετών χωρών όπως της Ολλανδίας, Αυστρίας, Σουηδίας και Δανίας αλλά κι άλλων μικρών κρατών που ζητούν, μεταξύ άλλων, τα χρήματα να δίνονται υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούνται για επενδύσεις που συμβάλουν στην ανάπτυξη σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση των κρατών δεδομένης της ραγδαίας συρρίκνωσης της οικονομίας. Αφού καλωσόρισε την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ σημείωσε ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του προς τους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών επισημαίνει την ανάγκη για συμφωνία. «Η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων….Μία συμφωνία είναι απαραίτητη» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ και καλεί τους ηγέτες για την εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων και την κατάληξη σε συμφωνία προς όφελος των πολιτών.

Μία Σύνοδος διαφορετική από τις άλλες

Με σχεδόν το 1/3 των συνεργατών τους θα παρευρίσκονται οι ηγέτες των κρατών-μελών στην αίθουσα συνεδριάσεων καθώς λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας λόγω κορωνοϊού. Θα μπορούν να συνοδεύονται από 6 συνεργάτες έναντι 19 που είχαν δικαίωμα στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στην αίθουσα θα βρεθούν συνολικά 31 άτομα από 330 που χωρά η αίθουσα.

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων καθώς οι συνεντεύξεις τύπου και οι ενημερώσεις θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά. Φωτογράφοι και κάμερες θα μπορούν να εισέλθουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα μόνο όπως για τις αφίξεις και τα εσωτερικά πλάνα στην αίθουσα πριν την έναρξη της Συνόδου.

Σε ορισμένα σημεία της διαδικασίας οι ηγέτες θα πρέπει να φορούν μάσκα όπως και τα υπόλοιπα άτομα που παρευρίσκονται. Οι χώροι θα έχουν ειδικά μικρόφωνα, ακουστικά, αντισηπτικά ενώ στο κτίριο θα βρίσκονται και γιατροί. Στην περίπτωση που κάποιος αρχηγός κράτους νοσήσει, θα αποχωρήσει αφού πρώτα ορίσει την εκπροσώπηση του σε άλλη χώρα-μέλος.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Ροή Ειδήσεων

Κλίπερς 122-115: Ο Ολίνικ εκτέλεσε τα… τρίτα του Λ.Α

Οι Κλίπερς θεωρητικά είχαν ελπίδες ακόμα και για την 2η θέση στην Δύση πριν το παιχνίδι...

Lockdown: Το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο

Καθοριστική για την καθημερινότητα των πολιτών ήταν η 14η Μαΐου καθώς απελευθερώθηκαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καταργήθηκαν click away...

Παλαιστίνη: Οι νεκροί αυξάνονται, μαίνονται οι συγκρούσεις

Αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σφυροκοπούν θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος...

Εκδίδεται σήμερα στην Ελλάδα ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής

Στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης θα βρεθεί σε λίγες ώρες ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός προκειμένου να οδηγηθεί σε...

Πέλικανς 125-122: Νίκη με 38αρα του Πουλ και τώρα όλα για όλα για την 8η θέση

Οι Γουόριορς παρατάχθηκαν με τα... τρίτα κόντρα στους Πέλικανς, ξεκουράζοντας τους Στεφ Κάρι, Ντρέιμοντ Γκριν και...