14.2 C
Athens
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Αντί για φόβο δράση για ζωή – Όλοι μαζί μπορούμε!

Βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο της πανδημίας όπου κοιτώντας πίσω βλέπουμε τι έχει συμβεί, τι έχει αλλάξει καθώς και ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών στη ζωή μας. Αν θέλουμε να κοιτάξουμε μπροστά χωρίς αυτό να συνοδεύεται από φόβο και καταστροφικά σενάρια χρειάζεται να κάνουμε κάτι τώρα. Γνωρίζουμε ήδη καλά τις επιδράσεις της πανδημίας στην καθημερινότητα μας αλλά δυσκολευόμαστε να δούμε τι επίδραση μπορούμε να έχουμε εμείς σε αυτήν.
Κάνοντας ποιες σκέψεις; Εκφράζοντας ποια λόγια; Καταφεύγοντας σε ποιες πράξεις μπορούμε να αποτρέψουμε την αδηφάγα πορεία του ιού και να μην της επιτρέψουμε να μας καταβροχθίσει;
Ο καθένας μπορεί να το κάνει από την θέση που βρίσκεται.

Είσαι γονιός;

Έχεις κουραστεί, αυτό είναι αλήθεια αλλά έχεις ακόμα πολύ δύναμη μέσα σου που μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις τόσο στην φροντίδα του εαυτού σου όσο και των παιδιών σου. Ως απάντηση στην αστάθεια των καιρών δημιούργησε εσύ μοτίβα σταθερότητας που θα χαρίσουν στην οικογένεια σου ασφάλεια και εκτόνωση. Διαμόρφωσε μια ωφέλιμη ρουτίνα που θα περιλαμβάνει ευχάριστες δραστηριότητες με τα παιδιά, βόλτες στη φύση, συζητήσεις και διάβασμα βιβλίων.

Είσαι έφηβος;

Έχεις βέβαια απογοητευτεί και ξενερώσει με την κατάσταση αλλά μη βουλιάζεις σε ένα καναπέ μπροστά σε οθόνες. Βγες μια βόλτα μόνος ή παρότρυνε έναν φίλο-η σου να περπατήσετε μαζί. Στη διάρκεια της βόλτας οι συζητήσεις αποκτούν άλλο ενδιαφέρον.

Είσαι δάσκαλος;

Εσύ και αν δεν έχεις ταλαιπωρηθεί προσπαθώντας να προσαρμοστείς σε πρωτόγνωρες συνθήκες που διαρκώς μεταβάλλονται και μεταβάλλουν με την σειρά τους τον τροπο εκπαίδευσης.
Είσαι όμως περισσότερο από ποτέ σε μια θέση τρομερής ευθύνης και χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να διασφαλίσεις μέσα στην τάξη σου μια ζεστή ατμόσφαιρα, απαλλαγμένη από φόβο, παρέχοντας αίσθηση ασφάλειας και υποστήριξης, εγγύτητας και επαφής. Τόλμησε το τώρα αν δεν το έχεις κάνει νωρίτερα και θα πάρεις πίσω περισσότερη ικανοποίηση και ανακούφιση παρά κούραση.
Γνωρίζεις πολύ καλά ότι με τον τροπο αυτό συμβάλεις στην διευκόλυνση του παιδιού να φτάσει στην βέλτιστη γνωστική αποδοτικότητα αλλά και σε μια πιο αποτελεσματική διάδραση με φίλους ξαι δασκάλους. Μην μπεις στον πειρασμό από την κούραση σου να χρησιμοποιήσεις τιμωρίες που επιβαρύνουν την συναισθηματική κατάσταση των παιδιών και εν τέλει δεν βοηθούν αλλά αντίθετα ενισχύουν μη αποδεκτές συμπεριφορές τους.

Βρίσκεσαι σε θέση που λαμβάνεις αποφάσεις για τα παιδιά;

Έχε υπόψη σου το εξής: Στην Αγγλία ειδικοί αναπτυξιολόγοι καλούν την κυβέρνηση να υποστηρίξει το πρόγραμμα «Καλοκαίρι παιχνιδιού» για να βοηθήσουν τους μαθητές να ανακάμψουν από το άγχος που προκάλεσε ο εγκλεισμός.
Δίνεται τεράστια έμφαση στο παιχνίδι έξω με φίλους για να απακοτασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε από την παρατεταμένη απομόνωση τους από φίλους, αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.
Και ενώ είναι αρκετοί αυτοί που ανησυχούν για την κάλυψη των εκπαιδευτικών στόχων η ανησυχία πρέπει να στραφεί στην κακή ψυχική υγεία, στην αυξημένη μοναξιά και στην έλλειψη κινήτρων για μάθηση.
Ως γνωστό τα παιδιά όταν νιώθουν ευχάριστα μαθαίνουν και καλύτερα. Εγώ θα πρόσθετα να ανέβουμε και ακόμα ένα σκαλί προς την ψυχαγωγία των παιδιών. Να φροντίσουμε όλοι να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα όπου τα παιδιά θα σκάνε από τα γέλια και όχι απλά θα χαμογελάνε. Παιδιά που είναι χορτασμένα από το παιχνίδι, μπορούν απαλλαχτούν σε ένα μεγάλο βαθμό από το στρες της καθημερινότητας και μόνο έτσι να αγαπήσουν αληθινά τη μάθηση.

Αθηνά Κισουδάκη
Ψυχολόγος-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
facebook: psychologos.kavala

Ροή Ειδήσεων

Sputnik V: Ανεπαρκή δεδομένα στα εμβολιασμένα άτομα

Ενώ η ΕΕ ένωση είναι κοντά στην έγκριση του εμβολίου Sputnik V, αξιωματούχος Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αποτρέπει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Κιλκίς: Δύο τάξεις δημοτικού σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων σε μαθητές

Δύο τάξεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας μπαίνουν σε καραντίνα, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε μαθητές. Όπως αναφέρει το eidisis.gr από το Κιλκίς, δύο μαθητές,...

«Παγιδευμένος» μέσα στο περίπλοκο σύστημα της βασιλικής μοναρχίας δήλωσε ο Πρίγκιπας Χάρις

«Παγιδευμένος» μέσα στο περίπλοκο σύστημα της βασιλικής μοναρχίας δήλωσε πως ήταν ο πρίγκιπας Χάρι μέχρις ότου η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ τον βοήθησε να...

Το εμβόλιο της AstraZeneca και σε άνω των 65 ετών

Απευθείας σύνδεση με το υπουργείο Υγείας την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών...

Παίδων Αγία Σοφία: Πέθανε 37 ημερών βρέφος από κορονοϊο

  Πανελλήνια συγκίνηση για το βρέφος 37 ημερών που έφυγε από κορονοϊό. Πέθανε το 37 ημερών βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία με κορονοϊό....