Κατηγορίες
COVID19

H ενημέρωση για εμβολιασμούς και μεταλλάξεις από Θεοδωρίδου- Θεμιστοκλέους

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ενημερώνουν για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα.

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Από την πλευρά της η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι σύντομα αναμένεται η διαδικασία έγκρισης άλλων δύο εμβολίων. Ο ιός προσαρμόστηκε, για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Την Παρασκευή ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για εφαρμογή σε ηλικίες από 18 και άνω.

Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία διατύπωσαν επιφυλάξεις διατύπωσαν για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών (λόγω μικρού δείγματος ατόμων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας κατά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου).

Το εμβόλιο της AstraZeneca παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα και με την οποία χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος «αθώος» ιός, ο οποίος παράγει μια πρωτεΐνη που δημιουργεί ανοσοανταπόκριση στον ανθρώπινο οργάνισμό. Το εμβόλιο αυτό δεν παρεμβαίνει στο DNA του ανθρώπου.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περίπου 60%, ωστόσο με τη χορήγηση της β δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες φτάνει ακόμη και το 82%. Είναι απλό εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου.

Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Προστασία δεν σημαίνει μόνο η ύπαρξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Υπάρχουν ισχυρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία. Επομένως δεν θα πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός ως προς τις μεταλλάξεις.

Αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη και ας ελπίσουμε πως είναι έξαιρεση, πως στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας παρουσιάστηκε ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού, λόγω μη εμβολιασμού γιατρών και νοσηλευτών. Θα πρέπει όλοι να επωφεληθούμε από το «δώρο» του εμβολίου.

Θεμιστοκλέους: Έως το τέλος της ημέρας θα έχουν γίνει 22.000 εμβολιασμοί

Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ έχουν κλειστεί πάνω 680.000 ραντεβού (236.000 αφορούν την πρώτη δόση, 444.000 αφορούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου), δήλωσε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Παράλληλα, είπε ότι τα κλεισμένα ραντεβού για το Φεβρουάριο ξεπερνούν τις 450.000.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο των δόσεων ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως είπε, πάνω από 290.000 εμβόλια έχουν γίνει συνολικά στον πληθυσμό της χώρας.

«Τον Ιανουάριο έγιναν 271.000 εμβολιασμοί (αρκετοί περισσότεροι σε σχέση με τον αρχικό στόχο), έχουμε 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ που διενεργούν εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» απασχολεί 1.500 άτομα

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην επιχείρηση «Ελευθερία» απασχολούνται μέχρι στιγμής 1.500 άτομα (1.000 άτομα από το ΕΣΥ, 250 από τις Ένοπλες Δυνάμεις και 250 άτομα από την ΕΛ.ΑΣ. και την Πολιτική Προστασία καθώς 70 επιτελικά στελέχη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε επιπλέον στελέχωση με επικουρικό προσωπικό.

Κατά τα λοιπά, αύξηση παρουσιάζουν καθημερινά οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που στάθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκάλεσε το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Υγείας υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα της Αττικής, ιδίως αν συνεχιστούν οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη πιθανή διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *